Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

La directiva imputada pel frau de quatre milions a l’EMT va ocultar que havia servit en safata a l’estafador les signatures dels dos apoderats

L'exdirectiva de l'EMT de València Celia Zafra acudeix al jutjat a declarar pel robatori de 4 milions d'euros.

Lucas Marco

València —

0

Els responsables de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València no entenien com ell o els estafadors que van furtar quatre milions d’euros van poder obtindre les signatures dels apoderats que van permetre fer huit transferències a dos comptes a Hong Kong. Alguna cosa no quadrava.

El frau monumental va saltar per l’aire el 23 de setembre, quan el gerent de l’EMT, Josep Enric Garcia Alemany, alertat pel gestor del compte de Caixabank, va ordenar avortar una transferència de quasi 700.000 euros.

Aquell dia, la cap d’Administració de l’empresa pública, Celia Zafra, visiblement afectada, va imprimir per ordre dels seus superiors tots els correus electrònics intercanviats amb el fals advocat de Deloitte que durant 20 dies li havia ordenat transferir els fons. No obstant això, segons va denunciar més tard davant la Policia el gerent de l’EMT, Zafra va ometre que havia enviat a ell o als estafadors dos correus electrònics “fonamentals per a l’aclariment dels fets”.

L’única investigada en el cas es va oblidar dels correus electrònics amb dos documents adjunts de l’empresa, “completament aliens a la pretesa operació”, que inclouen les signatures del gerent de l’EMT i de la directora de Gestió, María Rayón. L’endemà passat de la denúncia inicial de l’empresa, interposada el 24 de setembre davant el Grup de Delictes Tecnològics de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, Garcia Alemany va presentar un altre escrit en què explicava que els correus omesos per Zafra “demostren com van obtindre les signatures dels apoderats de l’EMT els usurpadors de la seua personalitat”.

El gerent de l’empresa municipal acusa en l’ampliació de la denúncia la directiva investigada d’haver comés una “omissió significativa en el relat” inicial dels fets que dona quan es descobreix el frau, segons l’atestat de la Brigada de Provincial de Policia Judicial a què ha tingut accés eldiario.es.

El matí del divendres 27 de setembre, Celia Zafra la van despatxar de l’EMT per haver-se saltat uns quants protocols de seguretat de l’empresa en què treballava des de fa més de 35 anys. Aquella vesprada estava citada com a investigada no detinguda, però es va negar a declarar davant la Policia –va preferir fer-ho davant el jutge– encara que el seu advocat va apuntar que Zafra “no es nega a donar tota la informació que se li reclama”.

La dona, sense antecedents penals, va declarar davant el jutge el 12 de novembre passat que no recordava haver enviat els correus amb les signatures dels apoderats. Quan el titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València que investiga el cas li va mostrar els correus, Zafra va reconéixer per fi que sí que “els havia remés”. 

Els correus, enviats a l’estafador durant la primera jornada de l’estafa, incloïen una factura i un document intern de l’EMT amb les signatures dels apoderats. Zafra va declarar davant el jutge que “no pot recordar” el motiu que li va colar l’estafador per obtindre totes dues signatures. La factura, segons va especular la investigada en la seua declaració, “potser” la va remetre perquè l’estafador li va demanar les dades fiscals de l’empresa que figuraven en el document.

A més de les signatures dels apoderats, la directiva acomiadada també va enviar a l’estafador el 5 de setembre els DNI dels seus superiors per “facilitar-los a la Comissió Nacional del Mercat de Valors”, segons les fabulacions de la veu telefònica que li donava les instruccions per executar la insòlita operació. Cinc dies després, Zafra li va enviar el seu propi DNI.

El jutge manté l’excap d’Administració de l’EMT com a única imputada en la causa que investiga l’estafa a Espanya. Un magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Hong Kong investiga en paral·lel la destinació dels quatre milions transferits a Bank of China, tal com va informar ahir aquest diari.

Etiquetas
stats