Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La lluita de la Corts Valencianes contra la ludopatia: controls d'edat en les màquines i limitació de cases d'apostes

Exterior d'una sala de joc a peu de carrer.

Laura Martínez

0

La batalla contra la ludopatia i les cases d'apostes és un dels reptes de la legislatura. Mentre el Govern de coalició PSOE-Unides Podemos, encara per conformar, ha anticipat la seua intenció de limitar-les, l'Executiu valencià rescata el projecte de llei que modifique la Llei del Joc vigent des dels anys 80 la tramitació del qual va decaure amb l'avançament electoral del passat any.

El termini per a presentar les esmenes finalitza el pròxim 15 de gener i les formacions que sustenten el Govern valencià ja han avançat algunes iniciatives. La ludopatia es considera un problema de salut pública i es pretén atallar com a tal amb una estratègia a través de diverses àrees del Govern autonòmic.

Una de les qüestions que més preocupa els grups parlamentaris és el joc en els menors, tant en les apostes online com presencials. L'àmbit digital té molt més complicada la seua regulació i excedeix les competències territorials -llevat que els servidors estiguen allotjats en la comunitat autònoma-, però sí que poden actuar en les cases d'apostes o locals de joc físics.

Els grups del Pacte del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han presentat diverses propostes per a limitar la distància de les cases d'apostes dels centres educatius. El diputat socialista José Muñoz va plantejar prohibir la ubicació de les cases d'apostes a menys de 700 metres de centres educatius, mentre que Podem en la seua primera petició va sol·licitar que fora d'un quilòmetre i augmentava la protecció a centres universitaris, sanitaris i socials. La distància de les cases d'apostes entre elles va plantejar algunes divisions: Podem va demanar que fora d'un quilòmetre, el PSPV de 150 metres i Compromís de 210 metres.

Les Corts Valencianes van aprovar a proposta de Compromís una moratòria per a impedir l'obertura de noves cases d'apostes o sales de joc en la Comunitat Valenciana fins que s'aprovara la llei específica. Aquesta adaptació normativa es va fer a través de la Llei d'Acompanyament als Pressupostos.

El grup parlamentari de Compromís advoca en les seues iniciatives per reforçar els controls d'edat a través d'un mecanisme que utilitze el DNI electrònic per a activar la màquina. Així mateix sol·licita la limitació de la publicitat del joc i un màxim de sales de joc en el territori autonòmic, sense determinar quin.

El PSPV ja va anunciar una proposta de control remot de les màquines de joc en els bars. La idea és que aquests aparells “tinguen instal·lat un mecanisme de control remot, similar al de les màquines de tabac, per a evitar-ne l'ús per part de les persones menors d'edat”. Unides Podem-Esquerra Unida, d'altra banda, presenta iniciatives per a la prohibició amb caràcter general de la publicitat del joc i la regulació de les restriccions a l'accés dels menors. La coalició d'esquerres vol restringir encara més que el Consell la distància de cases d'apostes entre elles per a evitar concentracions i proposa la introducció de mesures de prevenció i deshabituació al joc.

Etiquetas
stats