Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El govern valencià comença a rescatar l'hospital d'Alzira, emblema de la privatització sanitària del PP

Hospital Alzira

Toni Cuquerella

“És el principi de la fi del model de privatització de la sanitat del PP”. Així ha descrit la consellera de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana, Carmen Montón, el procés iniciat per a la no renovació a Ribera Salud de la concessió de la gestió de l'Hospital d'Alzira i dels centres d'atenció primària de la zona, el contracte de la qual acaba l'1 d'abril de 2018.

L'enviament a Ribera Salut de dues resolucions que inicien el rescat de la sanitat privatitzada a finals dels 90 pel primer govern del PP d'Eduardo Zaplana l'ha avançat la Cadena SER. En aquesta emissora és també on la consellera Montón ha justificat el procés tot afirmant que “la sanitat és un dret i no ha d'estar subjecta a la gestió empresarial”.

Aquest rescat sanitari iniciat pel govern de Ximo Puig forma part de l'Acord del Botànic signat per PSPV i Compromís, que conformen el Consell, i també de Podem que els dóna el suport parlamentari per a governar. Amb això Carmen Montón també ha afegit: “El PP va privatitzar departaments sencers sense portar-ho en el programa electoral, nosaltres fem el contrari”. I ha recordat que la reversió va ser un punt comú que portaven totes les formacions progressistes i recollit en l'esmentat Acord del Botànic.

La primera de les resolucions enviades a Ribera Salud comunica la no renovació de la concessió, mentre que la segona recull les normes per les quals la Generalitat tutelarà el rescat sanitari. Així, se subratlla que hi haurà un “control rigorós” i que l'empresa privada no podrà prendre decisions importants sense el permís de la conselleria. Entre aquestes decisions significatives estarien el nomenament de directius, la compra de béns, els canvis en les condicions laborals del personal, els acomiadaments o les noves contractacions.

Montón explica que s'inicia amb més d'un any d'antelació el procés “per compliment de contracte”, i que es fa “de forma rigorosa i amb seguretat jurídica”. A més afirma que espera “lleialtat” de Ribera Salut en el procés.

Actualment el model Alzira de privatització sanitària està escampat per cinc departaments sanitaris i afecta a un milió de valencians, la qual cosa significa un 20% de la població. La concessió que ara comença la seua reversió és la de la comarca de la Ribera, que engloba a un total de 250.000 habitants.

Després de l'inici del sistema de privatització de l'hosptial d'Alzira el 1999 amb Eduardo Zaplana, l'hereu del govern, Francisco Camps, va mantenir el model, però va fer fallida el 2003. Llavors va haver de ser rescatat, però per a tornar a traure's a concurs ampliant les àrees de gestió també als centres d'atenció primària, tot i que mantenint la Generalitat la titularitat dels edificis sanitaris. Aquell concurs va tornar a mans de Ribera Salud.

Pel que fa a una altra de les àrees sanitàries privatitzades, com és el cas de l'Hospital de Dénia, Carmen Montón ha afirmat que “és més complex” ja que la fi del contracte és el 2025, és a dir no es podrà revertir ni en aquesta ni en la pròxima legislatura, excepte si s'aconsegueix un acord per a comprar les accions de la concessionària..

Etiquetas
stats