Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El sindicat de manters acusa Ada Colau d'impulsar una política “racista”

Un cotxe de luxe passa per davant d'un punt de venda ambulant a Barcelona

Yeray S. Iborra

La construcció d'una pista d'skateboarding, acompanyada d'un ampli desplegament policial conjunt (Guàrdia Urbana, Policia Portuària i Mossos d'Esquadra), va protagonitzar divendres passat l'última batalla entre el col·lectiu de manters i l'Ajuntament de Barcelona. El consistori va procedir a construir la zona de patinatge com a part del seu“pla de saturació” per fer fora els manters de la zona de la Barceloneta, que fins divendres registrava el major nombre de venedors. Els manters han considerat l'obra com l'última acció “racista” del consistori. Tampoc ha agradat al col·lectiu la campanya de l'Ajuntament per evitar el “consum de productes il·legals”. “Aquest tipus de missatges contribueixen a fomentar els prejudicis, ens criminalitzen i fomenten el racisme cap al nostre col·lectiu”, destaquen en un comunicat.

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants, de més de 150 membres, considera que l'Ajuntament els “assenyala” com el problema, complint el pronòstic que van expressar al maig de “mà dura” amb el col·lectiu per a aquest estiu, i que vol enfrontar-los amb els veïns, la policia, i ara també amb els patinadors.

En declaracions a Catalunya Plural, els manters asseguren que el consistori “no aconseguirà” aquesta confrontació i que evitaran una “guerra dels pobres”. El col·lectiu assegura haver mantingut contacte amb diferents skaters que no se senten “a gust” com a protagonistes del pla aplicat per l'Ajuntament per canviar els usos de l'espai públic a la zona del port durant l'estiu.

“Nosaltres volem pagar quotes. Però els plans i programes els fan des de dalt”, ha considerat el Sindicat, que ha denunciat que no hi ha comunicació entre ells i l'Ajuntament de Barcelona des de fa mesos. “Amb aquesta fórmula es fomenta l'assistencialisme”, han afegit. Per la seva banda, el passat divendres el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, citava com a part de la solució al conflicte els 40 plans d'ocupació amb què l'Ajuntament vol fer front a la situació de vulnerabilitat del col·lectiu de la manta. Les xifres del consistori contrasten amb les dades del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que assegura que li consta que tan sols quatre dels membres han rebut un contracte —a Mercabarna, concretament— des que es van començar a anunciar mesures (desembre de 2015).

Crítica al Síndic de Greuges

Els manters tampoc passen per alt les paraules del Síndic de Greuges de Catalunya —el Defensor del Poble català— després de la reunió de la setmana passada amb més d'una desena d'ajuntaments (entre ells el de Barcelona), la Generalitat, la Delegació de Govern i els cossos policials, on es va acordar un front comú contra la venda ambulant.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va assegurar que rere la venda dels manters s'hi amaga “la màfia”. Una teoria que el col·lectiu rebutja frontalment: “Cap superior de la policia ha presentat mai un informe que sostingui que rere la nostra activitat s'hi amaga la màfia. Ens preocupen les declaracions del Síndic, que fomenten la visió de veïns bons i veïns dolents. La màfia és una manera de justificar la repressió que patim”. Tras la Manta ja va denunciar el febrer passat que l'informe del Síndic de Greuges —guió de la reunió del passat dimarts— “criminalitza” els manters.

El Síndic va anunciar a la mateixa compareixença, a més de la col·laboració entre policies, una sèrie d'“accions socials” que encara no s'han concretat. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants sosté que no s'han comunicat amb ells per parlar sobre aquestes polítiques i que tota la informació que reben és per part de la premsa.

Vida més enllà de la Barceloneta

Els manters asseguren que “seguiran lluitant pel seu dret a treballar” i que, de moment, no tornaran a la zona de la Barceloneta per “evitar més enfrontaments”. S'han repartit per altres espais de la ciutat, com la Sagrada Família o el Parc Güell.

El col·lectiu ha convocat noves assemblees per als pròxims dies en què es determinaran noves accions. Entre elles, noves protestes per seguir demanant l'excarceració de Sidil Moctar, que porta més d'un mes a la presó per colpejar a un policia amb una branca. “Els nostres cossos són una zona de guerra entre policia, Ajuntament, esquerra i dreta. És una batalla en la qual sempre perd el manter”, lamenten els venedors.

Etiquetas
stats