Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Llibres a la plaça

Gonçal López-Pampló

0

Del 20 al 23 d’octubre la plaça de l’Ajuntament de València es va omplir de llibres. Uns llibres que, com deia el lema de la iniciativa, van prendre aquest espai que, a poc a poc, reprén el batec ciutadà que durant molt de temps havia quedat en un segon pla. Després de tres edicions celebrades al Centre Octubre, sense la visibilitat necessària, els organitzadors de La Plaça del Llibre i les institucions del cap i casal es van posar d’acord per a traslladar aquesta fira del llibre en valencià a l’esplanada central que hi ha davant del consistori. A pesar de la pluja suau i intermitent que va caure fins a la matinada de diumenge, les sensacions van ser positives –i no només les simbòliques, sinó també aquelles d’ordre més pràctic: hi va haver públic, es van vendre llibres i tot va transcórrer amb una normalitat reconfortant.

Ara caldrà fer un balanç més exacte, amb números i dades concretes, que permeten veure en què es va encertar i en què s’hauria de millorar. Però ningú no podrà negar que la Plaça, si em permeten el joc de paraules, ha vingut per a quedar-se a la plaça. Algunes persones, aquells dies, es preguntaven –ens preguntàvem– si seria flor d’un dia. Potser. Encara que el tarannà polític dels diversos governants hi influirà, a curt i a mitjan termini, el més definitori serà la capacitat de la societat valenciana de reclamar aquesta mena d’iniciatives, de fer-les seues, i de mostrar-se forta quan algú les pose en dubte. La Fira del Llibre que se celebra a Vivers és un aparador excel·lent del llibre en valencià, però és molt més que això. El format de la Plaça, més breu, més amanós, dedicat en exclusiva als llibres editats en aquesta llengua, ens ofereix una gran oportunitat per a fer-los visibles i per a animar el món cultural a mitjan camí entre la rentrée i el Nadal. Salvant les distàncies, la Setmana del Llibre de Barcelona és un exemple –a més d’un referent inqüestionable–, i la seua consolidació, per fi, al Pla de la Seu ens indica que esdeveniments d’aquesta mena mereixen un lloc en el temps i en l’espai. Heus ací prou motius per a impulsar-los.

Etiquetas
stats