Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

De l’expropiació a l’apropiació

Intervención artística en la V-30.

David Estal

Hi viu gent més enllà de la perifèria de la ciutat. Allà on s’acaba l’horta i comença la marjal, es conforma un gran espai anomenat àrea metropolitana del qual, de tant en tant, es sent parlar. Entre municipis conurbats, polígons, ‘pistes’ i terra de ningú, hi ha uns poblats molt valencians anomenats pedanies. I en concret, al sud del sud, a prop de l'Albufera es troba Castellar-L'Oliveral. Doncs ací, on es patiren els efectes col·laterals de les decisions urbanístiques, comença aquest nou relat.

El fet cert és que ja fa dos anys que el seus habitants apostaren per iniciar un projecte novell, obert i sense etapa final: un Pla d’Anticipació. Bàsicament, això vol dir: tindre la gosadia d’anar fent sense parar de fer i no esperar a que els polítics (i tècnics) ens ho facen. El paper d’aquests hauria de ser el d’acompanyament. En aquest context físic, un pas més és l’impuls d’una Trobada sobre la València Sud, els dies 12 i 13 de maig, amb la ferma convicció que des d’un barri es pot comboiar a altres barris i pobles de la contornada per a parlar del seu territori en comú.

I és així, amb la idea de traspassar els límits administratius que encotillen les decisions urbanístiques, que l’Associació de Veïns i Veïnes de Castellar-L’Oliveral, amb el suport de la Regidoria de Participació i Acció Veïnal de l’Ajuntament de València, inclús amb el recolzament de la Cooperativa Elèctrica del poble, ha convidat a diferents col·lectius i persones a compartir experiències de reapropiació de l’espai (físic, cultural i econòmic) que li fou expropiat.

Tothom coneix l’Albufera, però poca gent té el gust de saber qui exactament la protegeix com a Parc Natural. Doncs sí, l’Horta Sud té eixa capacitat oblidada. Llavors, per a trobar un model compatible que cuide i potencie les relacions d’aquest territori agrícola productiu, però maltractat i aïllat, i que hui en dia es troba més lluny del centre que durant la Riuà, tot i que la ciutat construïda estiga més a prop, es proposen aquests dos dies d’intercanvi de coneixement i de treball interpoblacional. De fet, la intenció de la trobada és precisament superar la idea de dependència d’un centre o inclús fugir de convertir-se en una nova centralitat. Ans al contrari, el lema és barrejar-se per a complementar-se. Interdependència!

Després de mig segle d’omplir un territori de tot allò que no li era propi, ara cal atendre al principi de buidar-se de tot això que no som nosaltres.

El Pla d’Anticipació, en general, i la Trobada sobre la València Sud, en particular, responen a eixa necessitat actual d’oferir als governs locals propostes finalistes i funcionals alhora, tal i com reclamen els autors del llibre “Democracia desde abajo”. És a dir, i en les seues pròpies paraules, la qüestió és què fer per a millorar, però també des d’on convé fer en cada cas quines coses. Amb tot, aquesta iniciativa que reclama l’apropiació des de baix front a l’amenaça de l’expropiació, és un toc d’atenció a tantes polítiques municipals i autonòmiques que afecten al territori, siga quina siga l’escala i el propòsit, però que no aixafen el terreny. Sens dubte, participar-hi a la Trobada és una bona oportunitat per a fer-ho.

Article de David Estal, arquitecte, i Empar Puchades, presidenta AVV. Castellar-L’Oliveral

Etiquetas
stats