Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís demana a Anticorrupció il·legalitzar el PP per “associació il·lícita”

El senador de Compromís, Carles Mulet

Europa Press

Compromís ha registrat aquest dijous davant la Fiscalia Anticorrupció una sol·licitud perquè promoga declarar el PP com a organització il·lícita segons el PP i il·legalitzar-lo per incompliment de la Llei de partits polítics, ja que entén que els casos de corrupció que l’afecten “no són aïllats”, sinó que responen a una manera d’actuar organitzada.

A més, Compromís demana a la Fiscalia que prenga les mesures cautelars que considere oportunes mentrestant per a “evitar” que el PP “continue delinquint” i puga obstruir l’acció de la Justícia, una cosa que pot ocórrer com, a parer seu, demostra l’esborrament dels discos durs dels ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas.

Els senadors de Compromís Dolors Pérez i Carles Mulet han presentat l’escrit en Anticorrupció i han registrat, a més, en el Senat dues preguntes al Govern en funcions, per a conéixer per què no aplica l’esmentada Llei de partits al PP com a “associació il·lícita”.

Mulet ha defensats la petició davant de Fiscalia Anticorrupció i que s’estudie la possible d’acció contra el PP. D’una banda, consideren que aquest partit compleix allò que s’ha previst en l’article 515 del Codi penal, que assenyala que una associació il·lícita és punible quan promou la comissió de delictes.

I com que entén que el PP és una associació il·lícita, Compromís demana també a la Fiscalia que actue contra el PP per la via de la Llei de partits, que en l’article 10 preveu la dissolució judicial d’una formació política quan “incórrega en supòsits tipificats com a associació il·lícita en el Codi penal”.

En la seua denúncia, Compromís inclou una relació extensa de casos de corrupció que afecten el PP a Madrid, Galícia, les illes Balears, les illes Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia, Melilla i la Comunitat Valenciana, de la qual es diu que la situació és “extremadament greu”. S’hi afig també una llista amb 219 noms de dirigents i membres del PP de tot el país imputats o investigats.

A més de presentar aquesta demanda davant la Fiscalia, Mulet i Pérez han plantejat mesures, com la reforma del Codi penal perquè incloga la dissolució automàtica d’un partit polític quan tinga una condemna ferma per corrupció.

Carles Mulet ha rebutjat que es tracte de casos aïllats i ha assegurat que “en una gran part de la seua activitat” el PP s’ha dedicat a delinquir i “la seua direcció ha emparat la delinqüència”. I ha acusat en aquest punt Mariano Rajoy, president del partit i del Govern en funcions, d’haver “emparat i animat alguns dels delinqüents més grans de l’Estat espanyol”, entre els quals ha situat Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València.

El senador ha esperat que la Fiscalia veja el cas “en conjunt”, no com una successió de “casos parcials”, i actue contra el PP. Dolors Pérez ha afegit que la denúncia de Compromís ajudarà també els membres i els càrrecs d’aquest partit que ara pateixen la situació. “Els fem un favor”, ha interpretat.

Hi ha cap intent d’investigar Barberá?

Compromís va registrar ahir en el Senat una pregunta per saber si cap jutjat ha preguntat en la Cambra Alta si Rita Barberá és parlamentària. Aquest és el primer pas que ha de fer un jutjat quan investiga un assumpte relacionat amb un aforat, ja que ha d’enviar el cas al Suprem.

Carles Mulet ha tornat a reclamar al PP que prenga mesures amb Rita Barberá en el moment en què siga investigada i que l’expulsen del Grup Parlamentari en aqueix cas.

“El Senat no pot ser el descans de persones en situació difícil”, ha afegit Dolors Pérez. “Si no es vol fer res, es diu, sense dir-ho, que hi haurà molts més casos”, ha conclòs la senadora.

Etiquetas
stats