La ‘nova normalitat’ rescata dels ERTO 132.000 dels 412.00 treballadors afectats q la Comunitat Valenciana

Las playas de benidorm este lunes

La nova normalitat ha rescatat 132.000 dels 412.000 valencians afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) des de l’inici de la pandèmia. Almenys, formalment. Sindicats com UGT sospiten que estan fent-se fraus en els rescats a jornada parcial, amb més hores treballades de les declarades; una sospita difícilment comprovable més enllà de les denúncies que reba la Inspecció de Treball.

Els experts van advertir que la recuperació econòmica postcoronavirus no seria en forma de V, sinó que dibuixaria una paràbola asimètrica, més similar al símbol de la marca esportiva Nike. Encara que la xifra de ‘rescatats’ dels ERTO és del 32% dels afectats a la Comunitat Valenciana, encara dista d’arribar a la població ocupada prèvia a la crisi sanitària. I per províncies també experimenta variants.

A València, amb 1,07 milions d’ocupats segons l’EPA, es van sol·licitar 154.000 ERTO i se’n van resoldre 147.000, segons les dades estadístiques de la Generalitat Valenciana. D’aquesta xifra, 69.454 treballadors han sigut rescatats, quasi la meitat. Entre el sector industrial i els serveis van acumular prop de 140.000 treballadors expedientats.

A la província de Castelló, quasi una sisena part dels treballadors es van veure afectats per un ERTO: 42.720 persones amb suspensions temporals entre 241.000 ocupats. Un terç d’ells es va donar en el sector industrial, que va tornar ràpidament a l’activitat –moltes empreses com les ceràmiques van sol·licitar ser declarades essencials–. La província ha rescatat 14.883 treballadors.

A Alacant és on el sindicat observa un comportament anòmal i creu que la dependència del sector turisme i els treballs associats a aquest poden estar llastrant la recuperació de treballadors. Alacant, la província turística per excel·lència –amb l’estacionalitat corresponent associada–, tenia 760.000 ocupats en el primer trimestre segons l’Enquesta de Població Activa i ha tingut 122.531 afectats per ERTO, segons la Conselleria d’Economia. Fa dues setmanes, s’havia rescatat poc més de 6.000 empleats, una xifra que en la ‘nova normalitat’ ha ascendit a 47.732, segons les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social. La província d’Alacant, recorda el sindicat, té poc de teixit industrial –excepte a Elx, Elda i alguns municipis del Baix Segura– i la major part del seu teixit empresarial el constitueixen petites empreses. Els serveis van marcant el ritme, consideren.

El sector serveis a Alacant ha fet ERTO que han deixat en suspens almenys 96.800 treballadors, segons les dades publicades en GVA Oberta –la dada pertany a les sol·licituds fetes en la Direcció Territorial d’Alacant, per la qual cosa la xifra pot augmentar tenint en compte les empreses amb centres de treball en altres províncies de l’autonomia–. Les persones responsables del sindicat recorden que és la tercera província en economia submergida i adverteixen: “Detectem que es rescata molta gent a temps parcial, que és un element de frau, perquè s’intenta justificar que una persona treballa al 50% si són més hores”.

“A la Marina Baixa hi ha molts hotels que no han eixit encara de l’ERTO. Hi ha molts treballadors que són fixos discontinus. Ens preocupa que al final acabem pagant el plat trencat els treballadors”, adverteix Yaisel Sánchez, responsable d’UGT a Alacant, que recorda: “Si minven les cotitzacions minven els drets i les empreses creen competència deslleial”.

Etiquetas
Publicado el
25 de junio de 2020 - 22:28 h

Descubre nuestras apps

stats