Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Futbol i corrupció: els investigadors del cas Taula rastregen 750.000 euros en mossegades per al club de l’expresident de la Diputació de València

Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València.

Lucas Marco

València —

0

Els investigadors del cas Taula sospiten que el club de futbol d’Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva, s’hauria embutxacat 750.000 euros en mossegades a canvi de contractes públics. Rus, un polític del Partit Popular de tints berlusconians, és considerat la pedra angular del cas Taula.

El jutge, tal com va informar aquest diari, ha imputat cinc funcionaris pel presumpte desviament de fons de contractistes públics a l’Olímpic de Xàtiva, del qual Rus va ser president. Tota la comptabilitat del club corresponent al seu mandat ha desaparegut.

Anticorrupció considera que unes quantes empreses “pagarien a través del club i sota la simulació de publicitat o patrocini quantitats que no tenen res a veure amb aquest concepte i sí amb l’interés de ser adjudicataris de contractació pública”.

Aquesta branca del macrocàs de corrupció va nàixer arran de les declaracions de l’autodenominat “ionqui dels diners”, Marcos Benavent, que va assegurar que Rus obtenia fons per al seu club a canvi d’adjudicacions públiques tant del consistori com de la Diputació de València.

El ministeri fiscal, en un informe avançat per ValenciaPlaza i al qual també ha tingut accés aquest diari, destaca la “desaparició intencionada de la documentació comptable del club en el període en què ha detingut la presidència Alfonso Rus”.

Així doncs, Anticorrupció vol conéixer qui eren els directius del club en l’època de Rus, “sota el mandat del qual van desaparéixer els llibres comptables i la documentació”. El fiscal considera que la desaparició d’aquests papers “suposa ja un indici de la utilització injusta i interessada”.

L’últim informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, en què es basa la Fiscalia anticorrupció, assenyala unes quantes empreses, la majoria constructores, que van injectar diners a l’Olímpic de Xàtiva presumptament a canvi de contractes públics.

Franjuan Obras Públicas SL va efectuar pagaments al club de Rus que “coincideixen cronològicament amb actuacions administratives que afavoreixen els interessos de l’empresa”. A més, l’expedient de contractació mostra, segons la Fiscalia, una “falta de motivació”. La mateixa mecànica hauria dut a terme Llanera Urbanismo SLU, que va obtindre adjudicacions de l’Ajuntament de Xàtiva, i de la qual hi ha indicis que “la seua contractació no ha sigut ajustada a dret”.

En el cas de les contractacions a Asfaltos Guerola SAU, una altra de les mercantils que va finançar el club de futbol, els investigadors de l’UCO han detectat un rosari d’irregularitats: “Expedients que contenen greus irregularitats administratives de contractació, i consentits pels tècnics de l’Ajuntament l’expedició i l’abonament de certificacions d’obra que no sols excedeixen del preu pactat, sinó del preu mateix de licitació”.

Un altre dels expedients de contractació amb aquesta mercantil “revela igualment irregularitats determinants de l’adjudicació de l’obra a aquesta empresa, amb participació de funcionaris de l’Ajuntament i absència de motivació en aspectes substancials i econòmics”.

Acciona Infraestructuras SA va fer un pagament de 69.600 euros a l’Olímpic de Xàtiva i va obtindre a més contractes públics de l’ajuntament de la localitat durant el mandat d’Alfonso Rus. Com en altres contractes, Anticorrupció considera que és “una constant” que, una vegada adjudicat, “singularment per l’oferta econòmica es produeix immediatament una modificació contractual que eleva els costos inicials amb participació dels funcionaris públics” investigats en la causa.

Ingeniería y Diseños Técnicos SA va pagar al club 30.250 euros després d’haver obtingut un contracte de l’Ajuntament de Xàtiva. Un dels documents analitzats per la Guàrdia Civil sobre la contractació d’aquesta empresa portava adherida una “nota adhesiva groga en què s’indica que no es duga a terme un tràmit preceptiu de notificació a un dels licitadors”. “Com era habitual, una vegada adjudicat el contracte, comencen els modificats”, afig el fiscal.

L’empresari Julio Ramírez Dorado, investigat en la causa, va declarar que el pagament es va produir “a requeriment” d’Alfonso Rus “sota un pretés patrocini inexistent”. “És política de l’empresa no fer aquest tipus de patrocinis”, va afegir després de lliurar la factura als investigadors de l’UCO.

Les empreses de José Martínez Sánchez (Nadie Es Perfecto Producciones Cinema SL i Trazos Comunicación) van fer un únic pagament al club que “es correspon amb facturació encreuada amb IMELSA [l’empresa pública de la Diputació i epicentre del cas], en què intervé també Meydis”, una altra de les mercantils investigades. “No apareix justificat el pagament al club de futbol”, postil·la el fiscal.

 

 

Etiquetas
stats