Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda las opciones de la Conferencia de Presidentes
Miedo e incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

La cala del Ministre o el final impossible dels privilegis franquistes

La cala del Ministre a Xàbia.

Voro Maroto

Posar fi als privilegis i als favors del franquisme pot portar temps, com saben a Xàbia, municipi que gaudeix d’alguns dels paratges més bells de la costa valenciana. Allí, el 1959, un ministre de la dictadura, Mariano Navarro Rubio, va comprar per 10.000 pessetes una mica més de 7.000 metres quadrats de domini maritimoterreste.

Altres prebostos del franquisme van fer operacions semblants, però cap va alçar un casalici com el de Navarro Rubio, construït el 1964. El poble, per tant, va batejar el xalet i la seua zona marítima, d’accés limitat, com el xalet del Ministre o la cala del Ministre. El 1982, en l’ocàs del govern de l’UCD, el ministeri d’Obres Públiques va legalitzar la construcció i en va validar “la utilització gratuïta i permanent” a la família Navarro.

Aqueixa decisió va blindar la casa, situada sobre terrenys de valor arqueològic, els Banys de la Reina, que daten del segle I abans de Crist. El 1998, el Tribunal Suprem va declarar il·legals les compres de Navarro i els altres jerarques franquistes: els terrenys públics de domini maritimoterrestre “són inalienables”. Tots van perdre els seus terrenys excepte l’exministre d’Hisenda.

Aquest va ser l’únic que havia construït, i l’UCD havia legalitzat l’habitatge. La Llei de costes del 1988 va concedir als propietaris d’aquest tipus de construccions 30 anys de pròrroga, amb la qual cosa, comptant a partir del 1982, data de la legalització, la concessió hauria d’haver acabat el 2012.

En l’últim minut, no obstant això, els hereus de Navarro, difunt el 2001, van salvar la casa. La reforma de la Llei de costes que el govern Rajoy va aprovar el 2014 va concedir per 75 anys més l’ús de les propietats construïdes legalment en terreny propietat de l’Estat.

L’ajuntament de Xàbia ha intentat diverses vegades recuperar el terreny, en va. En aqueixa línia treballa Ricardo Sixto, diputat d’EU. El 2013 ja va preguntar al Govern sobre l’assumpte. Va rebre una resposta vaga (vegeu el document de baix), però ara hi ha insistit.

“Pensa el Govern adoptar cap mesura perquè aquests terrenys passen a ser de titularitat pública?”, inquireix Sixto al gabinet Rajoy. La resposta no es presumeix contundent. Tot apunta que hi ha cala del Ministre per a estona.

Etiquetas
stats