Monarquia o república: la vicealcaldessa de València ressuscita el debat sobre el model d’Estat en el PSOE
La secretària general del PSPV-PSOE a València i vicealcaldessa de la ciutat, Sandra Gómez, ha ressuscitat el debat sobre el suport a la monarquia com a model d’Estat en el seu partit. En una carta oberta publicada en eldiario.es, la vicealcaldessa demana al PSOE que aborde la seua postura sobre l’encaix de la institució monàrquica en una societat moderna i contraposa els seus principis a la democràcia, encara que reconeix que no ha suposat un obstacle perquè “governs socialdemòcrates hagen conviscut amb monarquies, fins i tot format part de la constitució de sistemes polítics que preveien aquesta institució”.
“Realineem les idees amb les circumstàncies, perquè les circumstàncies han canviat. Perquè [la monarquia] ni és necessària, ni és essencial i quaranta anys després probablement ja no és útil”, reclama la dirigent en el seu escrit, en el qual considera que “el republicanisme exemplifica també una idea de virtut cívica, la idea de no dominació”. La portaveu planteja el debat dos dies abans que els reis acudisquen a València i Benidorm com a part de la seua gira després de la pandèmia, on lliuraran els Premis Nacionals de Disseny en el Museu de les Ciències, que porta el nom del príncep llavors.
Nombrosos representants del PSOE s’han fet ressò del text i han fet costat a la reflexió de Gómez. Des del senador Javier de Lucas, que ha aplaudit “el pas” per a plantejar “un debat que està ja en la ciutadania” fins als portaveus en les Corts Valencianes, Manolo Mata i José Muñoz, acompanyats de diputats autonòmics com Pedro Ruiz, David Calvo i Sabina Escrig. La líder valenciana argumenta la seua posició amb els últims escàndols que han esguitat la figura del rei emèrit, Joan Carles I, i reflexiona sobre la “falta d’exemplaritat” d’una institució que la ciutadania, segons les enquestes, cada vegada veu pitjor.
L’economista i exministre Jordi Sevilla, per part seua, ha retret a la dirigent que plantege una qüestió tan transcendent en un moment de crisi sanitària. “De debò, Sandra, amb el país polaritzat, travessant la crisi econòmica i social més gran des de la guerra i el Govern amb els pressupostos en l’aire, és el millor moment per a plantejar aquest debat? No ho sé... I jo també soc republicà”, expressava l’exresponsable d’Administracions Públiques en el Govern de Zapatero.
El PSOE s’ha definit des que es va constituir com un partit republicà, encara que no tots els seus representants públics han sigut sempre partidaris d’una prefectura de l’Estat al marge de la monarquia. Tampoc d’obrir el debat una vegada superat el referèndum que va avalar la Constitució del 1978, que defineix la forma política de l’Estat espanyol com una monarquia parlamentària.
0