Podem proposa canviar el nom al Pacte del Botànic: “Açò no és un govern de continuïtat”
En Podem volen deixar ben clar als fins ara socis parlamentaris Compromís i el PSPV-PSOE que el següent govern de la Comunitat Valènciana no és una continuïtat de l’anterior. Als morats no els agrada la denominació Botànic II, que s’ha anat popularitzant en els mitjans de comunicació per a referir-se a les negociacions que començaran en breu i volen que la seua presència marque la diferencia des del primer moment. Fins i tot en el nom.
“Després del toc d’atenció que va donar el poble valencià en les últimes eleccions autonòmiques, el Botànic II no pot ser com el seu predecessor. Cal avançar més, amb més valentia i amb més capacitat per a millorar la vida de la gent. Per a tindre realment un govern de progrés, el PSPV ha de deixar pas a un programa més transformador i a un lideratge nou en el govern. No es tracta de reeditar el Botànic, sinó de desbordar-lo i anar més enllà”, adverteix Rubén Martínez Dalmau, la cara electoral de Podem, al líder socialista i al seu grup parlamentari.
Així, els morats plantejaran en les negociacions una denominació alternativa per a un nou acord. “Açò no és un govern de continuïtat”, reivindica Dalmau, que creu que aqueix missatge ha d’arribar a la ciutadania. Per a fer-ho, des del seu equip es plantegen alternatives com ara Pacte dels Tarongers, en referència a l’arbre fruiter i a l’avinguda on se situen les dues grans universitats públiques valencianes. El nom, argumenten, tindria més bon acolliment a Castelló i Alacant, ja que el Botànic –pel jardí en què es va signar– perd força quan ix de València.
Podem posa l’accent en el fet que l’acord a tres bandes no solament ha d’aprofundir les mesures ja iniciades per l’executiu de Ximo Puig i Mónica Oltra i considera que hi ha qüestions que han d’estar damunt la taula sí o sí. Entre aquestes, la taxa turística, l’empresa pública d’energia per a reduir la factura de la llum i el canvi en el model de gestió de residus, introduint el sistema de devolució i retorn d’envasos (SDDR). Totes dues qüestions no van arribar a aprovar-se per l’oposició dels socialistes, des del Govern i des del grup parlamentari, i per als morats són fonamentals.
Encara que l’equip de Dalmau i Antonio Estañ encara no ha posat noms damunt la taula, sí que tenen clar que volen una renovació integral de l’estructura de l’executiu, respectant la fórmula del mestissatge –que els càrrecs intermedis siguen d’un partit diferent al del conseller–.
El candidat no creu que siga convenient que Presidència acumule tant de poder, amb departaments com ara Turisme, Comunicació, Innovació i altres agències adscrites que fins ara han depés únicament dels socialistes. “Quantes conselleries val Presidència?”, es pregunta Dalmau, abans d’encetar les negociacions. El pes, creuen, no és comparable i el repartiment no podrà ser equitatiu si no es té en compte.
0