Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Desbloquejada l'obertura de la nova RTVV

Els portaveus dels grups polítics en la comissió de la nova televisió

Miguel Giménez / Adolf Beltran

València —

La creació de la nova radiotelevisió valenciana, que havia encallat després de l’aprovació de la llei, ha quedat desbloquejada aquest divendres. Els grups parlamentaris han signat un compromís de donar suport a Enrique Soriano, lletrat de les Corts Valencianes, com a president del Consell Rector de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, mentre Ciutadans ha anunciat que alça el veto a qualsevol candidat a aqueix consell, fet que aclareix l’elecció, encara que Podem mantinga el vot en contra per a la candidata a vocal del PP, l’exdirectiva de Canal 9 Maite Fernández.

El diputat de Ciutadans Toni Subiela i el portaveu de Podem, Antonio Montiel, han intercanviat retrets per les posicions mantingudes pels seus grups en la negociació, però el fet és que el camí a l’elecció del Consell Rector, que permetrà posar en marxa la nova cadena pública, queda lliure. El candidat inicial a presidir el Consell Rector, el periodista Josep López, la proposta del qual va encallar el procés per les reticències de Ciutadans davant d’un perfil que va considerar massa pròxim als socialistes, ha anunciat públicament la seua retirada. Ara només queda establir el calendari parlamentari per a l’elecció.

Segons fonts de les Corts Valencianes, dimarts que ve es tractarà l’assumpte en la Junta de Síndics i el divendres d’aqueixa mateixa setmana es convocarà la comissió parlamentària en la qual compareixerà Enrique Soriano com a candidat a president. L’elecció del Consell Rector es faria en el ple dels dies 19 i 20 d’octubre, encara que hi ha moltes possibilitats que es convoque prèviament un ple extraordinari.

Subiela responsabilitza Podem del bloqueig

Subiela, que ha avançat que el seu partit desbloquejarà la reobertura de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, ha apuntat: “Davant de l’immobilisme de Podem, les traves del PP i les formes del PSPV que van generar desconfiança, C’s intenta posar sentit comú, perquè continuar en aquesta situació suposaria que el sector audiovisual perdera els 15 milions d’euros pressupostats, fet que posaria en risc milers de llocs de treball”, i ha subratllat que el seu partit “sempre optarà pel consens, per la coherència i per ser l’àrbitre que ajude a arribar a acords”

Ha assegurat que la “irresponsabilitat” de Podem “està posant en perill milers d’ocupacions i en Ciutadans no estem disposats a deixar passar una oportunitat única per a aportar solucions al problema més gran dels valencians, que és la falta de faena”. Sobre això, ha recordat que Ciutadans “s’ha esforçat des del minut zero per aconseguir uns mitjans de comunicació públics de qualitat, despolititzats i sostenibles” i ha aconseguit “l’aprovació d’un sostre de despesa perquè la futura RTVV no torne a ser elefantíaca”.

“Malgrat que no tots els candidats haurien estat els escollits per C’s, hem optat per desbloquejar la situació amb responsabilitat. Cadascú ha de saber quin és el seu paper i es tracta d’avançar cap a un acord de mínims per a tirar endavant un projecte fonamental per a la creació d’ocupació”, ha assenyalat, i ha avançat que, “a pesar de les reserves, votarà a favor dels candidats, ja que no hi ha motius per a continuar amb aquesta passivitat tan desesperant, impròpia dels que hem de donar exemple d’eficàcia i de capacitat”.

Segons l’opinió de Toni Subiela, “la incapacitat de Podem per a liderar el procés de reobertura de RTVV amb un mínim rigor i diligència no poden pagar-la les empreses del sector audiovisual valencià, ni els professionals del sector”. “El repartiment de competències que es va fer en el Botànic tan sols ha generat desconfiança, precipitació i nombrosos empastres durant tot aquest procés”, ha conclòs.

Montiel reivindica el procés

Montiel, de la seua banda, ha recordat que va ser Podem qui va propiciar el procés participatiu que va culminar amb una llei “sense cap vot en contra” i amb el consens social, alhora que ha atribuït a l’acord entre Ciutadans i el PP per a la investidura de Mariano Rajoy la paralització de l’engegada de la nova televisió: “Ciutadans primer de tot va acceptar els candidats i després va canviar de criteri per una estratègia marcada des de Madrid. Ara, després del fracàs de la investidura de Rajoy i del debat de política general a les Corts, canvien d’opinió, però després de cobrar-se com a víctima un bon candidat i un bon professional com Josep López”.

Així mateix, ha insistit que han treballat durant tot l’estiu a la recerca d’un consens: “I mentrestant, Ciutadans i PP es marcaven un envit que no han estat capaços de mantenir”. A judici del síndic de Podem, aquesta situació es podia haver evitat fa dos mesos.

Tanmateix, Montiel celebra el canvi d’opinió de Ciutadans, que possibilita un acord “bastant ampli”, i confia que Soriano siga elegit per unanimitat. De totes maneres, reitera la seua negativa a la candidata del PP per al Consell. “Esperem que el Partit Popular reconsidere la seua proposta. Si no és així, nosaltres hi votarem en contra, encara que Fernández pot eixir elegida de totes maneres per majoria”, ha apuntat.

Etiquetas
stats