Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra critica la “indolència” del Govern amb els refugiats

Mònica Oltra, en la roda de premsa després del ple del Consell

Adolf Beltran

València —

“Estem parlant amb el Govern d’Espanya, però aqueixes converses són insatisfactòries”, ha explicat aquest divendres la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, després d’informar que el Consell ha acordat impulsar “amb urgència” les negociacions amb l’Estat per al trasllat i l’acollida de refugiats que fugen de la guerra de Síria i altres conflictes al Pròxim Orient.

Oltra ha criticat “la insensibilitat i la indolència” del Govern i ha recordat, en la conferència de premsa posterior al ple del Consell, que “els drets humans no són potestatius, són de compliment obligatori”. La vicepresidenta ha assenyalat la disposició de la Generalitat Valenciana a signar un conveni, encara que siga amb “un Govern en funcions”, que puga servir perquè “el trasllat humanitari de refugiats des de la zona de la mar Egea a la Comunitat Valenciana s’inicie no més tard de l’1 de febrer de 2016”.

El ple del Consell, d’altra banda, ha declarat la “reprovació de tots els polítics de la Comunitat Valenciana condemnats per corrupció”. L’acord dóna compliment a una resolució de les Corts Valencianes en aqueix sentit aprovada el 15 d’octubre passat i també insta a “retirar les plaques i distincions on figure el nom de polítics corruptes de tots els espais públics dependents de la Generalitat”. Oltra ha esmentat el cas concret d’una placa en què figurava Rafael Blasco en el centre de salut de Bellreguard, així com una altra placa a Alacant al·lusiva al mateix polític, actualment a la presó pel frau en les ajudes de cooperació, i una tercera a Torrevella en què es mencionava l’exalcalde de la localitat, condemnat, Pedro Hernández Mateo.

La retirada de plaques de corruptes ha donat peu a Oltra a proposar “una reflexió sobre l’abús en les plaques commemoratives”. I ha posat com a exemple el fet que, en una visita recent com a consellera de Polítiques Inclusives, va poder comprovar que hi havia en una residència de Carlet una placa commemorativa d’una visita el 2013 del llavors president de la Generalitat Alberto Fabra. La vicepresidenta ha recordat que les visites o les inauguracions d’instal·lacions són part normal de les obligacions de polítics i consellers.

A l’hora donar a conéixer que el Consell ha aprovat el pagament de més de 124 milions d’euros com a conseqüència d’expedients administratius per enriquiment injust, Oltra ha indicat que 105 d’aqueixos milions corresponen al pagament de la concessió del servei d’hemodiàlisi, “el més car d’Espanya”. La vicepresidenta ha afegit que el Consell té la intenció de convocar un procediment de lliure concurrència i ha criticat aquests pagaments com a fruit de “la mala gestió” de l’anterior Consell del PP.

En aqueixa línia, i en resposta a una pregunta dels periodistes sobre el cost total de l’organització de la Fórmula 1, els deutes de la qual encara està assumint la Generalitat, Oltra ha qualificat de “ruïna en diferit” la situació que ha heretat el nou govern d’esquerres de l’època del PP. La vicepresidenta ha assenyalat que cada dia hi ha “notícies noves” sobre forats i deutes i ha criticat l’“ocultació” practicada pels populars.

Etiquetas
stats