Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Podem presenta a València Victoria Rosell com a estendard contra la corrupció i “les clavegueres de l’Estat”

Héctor Illueca, Mireia Llobera i Victoria Rosell en les jornades de Podem sobre "les clavegueres de l'Estat"

Laura Martínez

València —

0

“Les clavegueres de l’Estat no són només periodistes que difonen notícies falses, polítics que conspiren o policies corruptes; són una trama per a mantindre en el poder els que han manat sempre”. La definició del diputat Héctor Illueca, número u d’Unides Podem per la província de València deixa clares les línies de la formació per a les pròximes eleccions: reprendre amb força el discurs anticorrupció, el del règim, la segona transició i “la trama”. I demanar a la seua militància que “resistisca”.

Illueca va participar divendres al migdia en un acte amb la magistrada Victoria Rosell a la Universitat de València. Rosell, diputada d’Unides Podem en la legislatura anterior, va haver de dimitir per una operació judicial que ha acabat amb el jutge Salvador Alba condemnat a sis anys de presó i a 18 d’inhabilitació per haver confabulat contra ella. El jutge va ser condemnat pels delictes més greus que es preveuen per a un magistrat en actiu: prevaricació, suborn i falsedat en document públic. La sentència vincula l’operació a l’exministre d’Indústria José Manuel Soria, rival polític de Rosell a Las Palmas, que no ha estat implicat en el procés judicial, però que es va veure beneficiat de l’operació.

La magistrada ha viscut en carn pròpia el que el seu partit denomina “clavegueres de l’Estat”. Una operació entre “un jutge i un polític que conspiren per traure del parlament una representant” i es valen dels mitjans de comunicació com a altaveu dels seus interessos. El cas, recorda Illueca, va vindre poc després de les notícies falses sobre el finançament de Podem a Iran i Veneçuela amb un informe “apòcrif”, sense segells oficials, per la publicació dels quals es disculpa el responsable llavors d’El MundoMundo, David Jiménez, en el seu llibre El director.

La campanya de pretés finançament il·legal va anar acompanyada d’una querella del sindicat Manos Limpias, que va quedar en no res. “No va tindre èxit aquesta campanya, però sí la mediàtica”, criticava Illueca, valorant la complicitat de mitjans com “Antena 3, El Confidencial i Okdiario, amb Inda tots els dies en La Sexta”, assenyalava.

“Quan apareix Unides Podem en l’escenari polític i quan es percep com una amenaça per a les elits que manen en aquest país, es posa en marxa una claveguera gegantesca en la qual s’amalgamen periodistes mercenaris, policies corruptes i polítics sense escrúpols que conspiren cada dia per deteriorar la nostra imatge i per perjudicar-nos electoralment”, exposava el diputat.

Així, amb aquests exemples, els representants polítics mantenien un diàleg amb militants divendres en una aula de la Facultat de Geografia de la Universitat de València. Un acte que buscava desmarcar-se d’un míting, de l’habitual en les campanyes, però que inevitablement es tenyia d’aqueix ambient preelectoral.

El debat sobre la corrupció arrancava algunes definicions. Al marge de claveguera, la magistrada assenyalava: “Corrupció és destinar els fons públics a l’interés particular; siga el del partit, el propi o el dels ‘amiguets’”. Amb aquesta lògica, continuava Rosell, som tots els ciutadans els que acabem pagant als corruptes, els diners públics “es dessagnen” per les canonades d’un sistema podrit.

“Hi ha interessos de no tindre una ciutadania formada i informada”, apuntava la magistrada sobre les contaminacions informatives. Rosell va relatar la campanya d’assetjament i enderrocament cap a ella, la seua família i fins i tot el mitjà de comunicació que dirigeix la seua parella a les Canàries. L’exministre Soria no solament en va retirar la publicitat institucional sinó que “va telefonar a les empreses perquè retiraren també la seua”. Una manera d’actuar “mafiosa”.

Una vegada exposats els puntals de la corrupció, la magistrada cridava a la responsabilitat dels ciutadans. “Els estic posant molts deures”, bromejava, i recordava: “Detectar això [la corrupció] i reaccionar-hi també és cosa de vostés. La solució no la tenim els tribunals, la tenen vostés, amb tolerància zero a la corrupció, la dels grans i la parroquiana (...) la de les factures sense IVA i els col·locats en l’Administració. Sense la seua lluita no serà possible”.

Etiquetas
stats