Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy hi recorre per reposar el copagament farmacèutic eliminat pel Consell

Concentració del col•lectiu de dependents contra el copagament

Carlos Navarro Castelló

València —

Nova temptativa del Govern de Mariano Rajoy de frenar les polítiques de recuperació de drets en l’àmbit de la sanitat impulsades pel Consell que presideix Ximo Puig.

I és que l’advocat de l’Estat ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) contra el Decret 240/2015 i el Decret 239/2015, tots dos aprovats per la Generalitat Valenciana el 29 de desembre de 2015, segons publica el Diari Oficial de la Comunitat (DOCV).

Aquests decrets són els que regulen l’eliminació del copagament de medicaments als pensionistes i de productes ortoprotètics als discapacitats.

Així, des de l’1 de gener la Conselleria de Sanitat cobreix el cost de medicines i de productes a pensionistes amb rendes inferiors a 18.000 euros i a persones amb diversitat funcional que presenten una discapacitat reconeguda del 65% o més, en el cas dels majors d’edat, i del 33% o més, en el cas dels menors.

Segons la consellera del ram, Carmen Montón, fins ara hi ha hagut 807.000 persones que s’han beneficiat de l’eliminació del copagament i la previsió és arribar al milió de beneficiaris, per això s’ha habilitat un pressupost de 41 milions d’euros durant aquest exercici.

Aquesta temptativa és la segona de l’executiu de Mariano Rajoy de torpedinar les mesures de reposició de drets impulsades pel Consell, atés que ja va recórrer sense èxit davant del Constitucional contra el decret del Consell que garanteix l’accés universal a la sanitat pública a la Comunitat.

Pel que fa a aquest tema, Montón ha criticat l’“obsessió” de Rajoy de defensar les retallades sanitàries posades en marxa pel PP: “És sorprenent que, amb els nombrosos problemes que s’acumulen a la taula de Mariano Rajoy, aquest Govern en funcions que esgota els seus últims dies no tinga res més important a fer que combatre les mesures d’urgència adoptades per la Generalitat per a fer una societat més digna i protegir la salut de les persones menys afavorides”, ha dit Montón.

A més, la consellera ha afegit que, amb mesures com aquesta, “el Govern de Rajoy no solament s’enfronta al Consell, sinó també, fet que és molt més greu, als milers de persones que ara ja poden accedir als tractaments mèdics prescrits pel metge que no iniciaven o no continuaven a causa dels copagaments”.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig (PSPV-PSOE), ha destacat aquest dimarts en el Fòrum Europa de Madrid tant l’eliminació del copagament com la recuperació de la sanitat universal com a mostres del canvi de prioritats aconseguit a la Comunitat gràcies a l’Acord del Botànic.

Etiquetas
stats