Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rivera descarta la condonació del deute històric: “La caixa no quadra”

Albert Rivera durant la seua visita a Casa Caritat València

Europa Press

València —

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat aquest dijous a València que “seria fantàstic poder condonar tots els deutes a totes les comunitats autònomes, però hi ha un problema i és que la caixa no quadra, caldria renunciar o a l’atur o a les pensions o a altres qüestions a escala nacional que són fonamentals per als serveis bàsics”.

Així ho ha manifestat Rivera a València abans de visitar el multicentre de Casa Caritat a la ciutat, quan se li ha preguntat per la seua posició sobre la reivindicació que es condone el deute històric de la Comunitat Valenciana. Respecte d’això, ha dit que “el problema no és tant de la caixa, de qui la té, de qui té la clau”, sinó que “el problema és que la caixa està buida i Espanya està encara en una situació econòmica molt delicada”.

No obstant això, ha incidit que des de Ciutadans defensen que s’òbriga “un debat valent i necessari” com el de la llei de finançament de les comunitats autònomes amb l’objectiu de garantir la prestació de serveis públics com l’educació, la sanitat, els serveis socials o la dependència.

“Això és just, els valencians ho mereixen, però també ho mereixen tots els espanyols que en moltes comunitats veuen que es retallen els serveis públics”, ha dit, i ha advocat també per enfocar la reforma “no des d’un debat territorial, identitari o històric”, sinó “des d’un debat realista, de xifres, de contingut i de serveis públics”.

A més, ha destacat que el pacte entre Ciutadans i el PSOE recull aqueix compromís de reforma de la llei, que “és injusta perquè és poc transparent, perquè hi ha impagaments tant d’autonomies com de l’Estat”, que el PP no ha fet amb la seua majoria absoluta.

Ara, ha incidit Rivera, la seua proposta és “parlar entre totes les comunitats i l’Estat de la manera de finançar els serveis públics, estem a favor de dir quant costa un llit d’hospital a la Comunitat Valenciana, a Catalunya o a Madrid, quant costa un servei públic d’educació i com es paga, però no en un debat de reivindicacions històriques”.

“Si totes les comunitats anaren a un debat de reivindicacions territorials, no quadraria la suma. Nova llei de finançament sí, Corredor Mediterrani sí, millors infraestructures per a la Comunitat Valenciana també, però dins d’un marc multilateral amb la resta de les comunitats autònomes”, ha dit.

El problema “gros” de la corrupció

El problema “gros” de la corrupcióD’altra banda, ha indicat, quan se li ha preguntat sobre això ha dit que València és “un dels epicentres de la corrupció” i que a la Comunitat “hi ha un problema gros de corrupció”, com també “a tot Espanya”.

Tanmateix, s’ha mostrat confiat que la corrupció “comença a passar factura” als partits i els resultats electorals mostren que “ als espanyols els comença a fer mal la butxaca”.

Ha destacat que el seu acord amb el PSOE recull mesures, com ara posar fi als aforaments, “això que a la senadora Barberá no li agrada”, o reformar la llei de finançament dels partits, que no es poden posar ja en marxa “per les travetes d’Iglesias i de Rajoy”, però confia que “prompte o tard” hi haurà un pacte nacional contra la corrupció perquè “no siga un debat de partits o territorial” i “siga un alifac que algun dia podem dir que l’hem fet desaparéixer”.

Etiquetas
stats