Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP va prometre a empresaris una ‘amnistia’ als apartaments turístics registrats abans del 2018 sense informe urbanístic

Turistes al costat de la Catedral de València.

Carlos Navarro Castelló

0

El maig del 2018 va entrar en vigor la nova Llei de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana. Entre moltes altres coses, la normativa autonòmica va endurir les mesures per a poder donar d’alta un apartament turístic en el registre de l’Agència Valenciana de Turisme, requisit imprescindible per a llogar-la per dies de manera legal.

En virtut de la normativa i des de l’entrada en vigor, es va començar a exigir als propietaris o empresaris del sector un informe de compatibilitat urbanística de l’Ajuntament corresponent pel qual quedava garantit que l’habitatge complia l’exigit en el pla general de cada municipi per a poder donar-li un ús turístic.

En el cas de València, el pla general d’ordenació urbana (PGOU), de l’any 1988, marca que tan sols es pot donar un ús terciari als immobles situats en plantes baixes o primers pisos (llevat del cas d’edificis complets), per la qual cosa des del 2018 tots els apartaments turístics legalitzats han de complir aquest requisit.

El problema és que fins a l’entrada en vigor d’aquesta normativa molts apartaments turístics donats d’alta en el registre de Turisme no compleixen el que s’estableix en el PGOU perquè estan disseminats en la resta de les plantes d’edificis residencials, per la qual cosa actualment estan fora de la legalitat, i hi ha casos fins i tot d’ordres de tancament malgrat tindre número de registre.

Segons la informació recaptada per elDiario.es, el PP va prometre a l’Associació d’Habitatges de Lloguer per a Estades Curtes de la Comunitat Valenciana (Avaec, pel nom en castellà) una mena d’‘amnistia’ per a regularitzar aquests allotjaments, una promesa que no sols no s’ha complit de moment, sinó que el que s’ha fet és aprovar una moratòria d’un any per a frenar noves autoritzacions fins que s’aprove una ordenança específica que atorgue més seguretat jurídica al sector.

Aquesta qüestió es va tractar en l’assemblea d’Avaec del 14 de maig passat en què des de l’entitat van lamentar que van pecar d’innocents quan en una reunió que van tindre amb els populars el mes de juliol passat, després de guanyar les eleccions el PP, els van prometre que estudiarien l’aprovació d’un règim jurídic especial per a aquests casos. Pel que sembla, pel comentat en la reunió i en els fòrums, aquesta promesa també es va fer abans de les eleccions, quan va haver-hi també contactes amb els populars.

Com va informar aquest diari, els empresaris del sector se senten assenyalats i per aquest motiu en l’assemblea van aprovar generar un al·luvió de denúncies, tant anònimes com des de l’associació mateixa, fins al punt de col·lapsar el servei d’inspecció amb l’objectiu de paralitzar o almenys frenar els tancaments i les sancions sobre apartaments turístics, però sobretot per a posar en relleu que, segons els seus assessors jurídics, els professionals que exerceixen un ús terciari en habitatges com ara metges, advocats o psicòlegs també incomplirien el pla general d’ordenació urbana de l’any 1988, segons el qual només es permet un ús terciari en els baixos i els primers pisos.

D’aquesta manera, des d’Avaec volen forçar l’Ajuntament que establisca una normativa en termes d’igualtat per a tots els usos terciaris.

L’Ajuntament de València, a preguntes d’elDiario.es, no ha contestat si la nova normativa que s’aprovarà inclourà l’ ‘amnistia’ esmentada als apartaments que es van registrar abans del 2018 i tampoc si el servei d’inspecció està notant un increment de denúncies a professionals que exerceixen la seua activitat en habitatges.

Com ha informat aquest diari, no és l’únic punt que es va debatre en l’assemblea que va tindre lloc dues setmanes abans d’aprovar-se la moratòria el 28 de maig. Membres de l’Avaec van recriminar que no s’informara de les notícies que dies abans ja circulaven sobre aquest tema. Aquest mes les peticions dels permisos a l’Ajuntament es van disparar. En tot el 2023 es van demanar 456 llicències o declaracions responsables i fins al final de maig del 2024 se n’havien demanat 733. D’aquestes, 60 es van demanar al gener, 63 al febrer, 50 al març, 54 a l’abril i ni més ni menys que 506 al maig.

Etiquetas
stats