Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“És més eficient posar en quarantena a qui tenen una alta probabilitat d’estar contagiats que a tothom, i la intel·ligència artificial ho permet”

Pako Giménez, director general d’Encamina i expert en intel·ligència artificial.

Miguel Giménez

València —

0

Amb prop de 200.000 afectats i al voltant de 7.000 morts a tot el món, la crisi del coronavirus està fent trontollar la societat. A Espanya les xifres comencen a ser alarmants, amb uns 10.000 afectats i més de 300 morts, dels quals mig centenar de positius i més d’una desena de morts s’han produït a la Comunitat Valenciana. Però, com es pot combatre aquesta pandèmia? A través de les dades massives (big data) i la intel·ligència artificial és una opció que s’ha demostrat molt efectiva en països com la Xina, que és una dictadura, però també en democràcies com Corea del Sud, el Japó o Singapur, on han aconseguit revertir la tendència en tot just dues setmanes“.

“Jo no soc epidemiòleg, però sembla molt més eficient posar en quarantena només a qui tenen una probabilitat alta d’estar contagiats que a tothom, i les dades massives i la intel·ligència artificial ho permeten”, segons explica Pako Giménez, director general de l’empresa tecnològica valenciana Encamina, col·laborador del gegant Microsoft: “Per descomptat, per a l’economia és millor aïllar els casos que presenten risc que tots i les quarantenes són poroses, per la qual cosa habitualment no funcionen”.

Recorda Giménez que la Xina va començar amb mesures d’aïllament social, “van estar un mes sense prendre mesures i se’ls en va anar de les mans, per això van prendre mesures més radicals i van començar a recopilar dades de tota mena per detectar els candidats a estar contagiats”. La mateixa estratègia es va utilitzar a Corea: “Els ciutadans aporten les seues dades de manera voluntària i són monitorats, de manera que es tenen una gran quantitat de diagnòstics. Es va ser molt transparent des del principi i es van fer moltes proves”. I gràcies a les dades massives i la intel·ligència artificial “són capaces de detectar si una persona podia estar contagiada o no, amb un passaport digital sanitari amb un codi de tres colors –roig, groc i verd– que marca si un ciutadà determinat té llibertat de moviments, pot utilitzar el transport públic o no, ha d’estar confinat a casa... ”. “Corea del Sud és un bon exemple del que es pot arribar a aconseguir amb tecnologia”, afirma.

“No és un sistema infal·lible, però sí de gran fiabilitat”

“No estem davant un sistema infal·lible, però sí que atorga una gran fiabilitat gràcies a una gran quantitat de dades i a l’estadística que ens permet prendre decisions”, assenyala l’executiu en cap d’Encamina, que opina que sí que seria possible l’aplicació d’un sistema així a Espanya: “Parlem d’una cessió temporal de les nostres dades per a una finalitat comuna, i no seria la primera vegada que s’utilitzen”. L’INE ja va utilitzar dades mòbils fa uns mesos per a la realització d’un estudi sobre la mobilitat dels espanyols: “És una gran eina i la gravetat del tema ens obliga a utilitzar totes les possibilitats que tenim al nostre abast”.

El fet que la capacitat de computació haja crescut tant i que la quantitat de dades de tota mena que emmagatzemem siga cada dia més gran, “obri la possibilitat d’un gran nombre d’usos per a accelerar la presa de decisions”. La intel·ligència artificial està sent utilitzada en aquests països per a qüestions com la detecció primerenca de l’epidèmia; el diagnòstic ràpid de casos; el seguiment dels tractaments; o la detecció de possibles infectats. “També s’està començant ja a utilitzar en la creació de vacunes i a comprovar quines poden ser més eficaces”.

“Hem vist el que ha passat a la Xina, a Corea, a Itàlia... és com veure el diari de demà i hem d’actuar veient què hi ha funcionat i què no”, afirma l’expert en intel·ligència artificial, que advoca per “confiar en la ciència i la tecnologia”, perquè el distanciament social “no és prou” per a combatre contra el coronavirus: “Això és com una autovacuna quan el que funciona és una protecció grupal”.

Detecció del primer cas, gràcies a les dades massives

El primer cas detectat, el 31 de desembre de l’any passat a la Xina, va ser “gràcies a una empresa que es dedica a capturar informació pública de viatges, notícies de mitjans mèdics, plagues en animals i plantes, que fa previsions d’on pot aparéixer una epidèmia, i va alertar del que succeïa a Wuhan”.

Per descomptat, reconeix Pako Giménez, estem davant un tema complex amb components ètics difícils de resoldre, perquè una actuació d’aquesta mena suposa una invasió de drets individuals.

Etiquetas
stats