Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres empreses acumulen més de 270 apartaments turístics d'Airbnb a València

El Bus Turístic en la Plaza de la Reina de Valencia con el Micalet al fondo

Carlos Navarro Castelló / Sergi Pitarch

València —

0

Una completa radiografia de l'oferta d'apartaments turístics de la plataforma digital Airbnb, líder entre els portals d'intermediació entre els oferents i els demandants d'aquest tipus d'immobles. Aquest és el contingut de l'informe elaborat a partir de les dades obtingudes en el taller 'Efecte Airbnb a València' organitzat per la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital de la Universitat de València dirigida pels professors Andrés Boix i Adrián Todolí i impulsada per centre d'innovació Las Naves.

L'estudi revela diversos aspectes d'informació com l'acumulació d'habitatges turístics per amfitrions, la seua distribució per barris tant en termes absoluts com en termes relatius, o els anuncis que inclouen el número de registre de l'Agència Valenciana de Turisme, la qual cosa garanteix que compleixen amb tots els requisits legals.

El primer punt destacable és que el total d'allotjaments turístics anunciats en Airbnb a la ciutat de València és de 6.552 (amb capacitat per a allotjar a 25.537 persones) sent gestionats per un total de 3.842 amfitrions. Contrasta, en termes absoluts, amb les xifres que llancen Madrid i Barcelona, que compten amb uns 20.000 anuncis.

Si s'analitzen el total de places oferides i el nombre d'amfitrions que els gestionen, les dades mostren que el 13% dels amfitrions amb més places ofereixen el 46,8% d'aquestes.

Això posa de manifest el volum d'allotjaments que assumeixen els multigestors enfront d'aquells amfitrions que només anuncien un, els quals suposen el 74,4% del total d'amfitrions i ofereixen el 43,6% dels allotjaments i el 43,8% de les places. Així, segons l'estudi, el top 3 d'amfitrions amb major nombre d'anuncis està constituït per gestors d'allotjaments turístics que anuncien 276 dels 6.552.

En comparació amb ciutats turístiques com Madrid i Barcelona, el grau de concentració és similar respecte del nombre d'amfitrions amb un sol anunci.

No obstant això, quan s'analitza el nombre d'amfitrions amb cinc o més s'observa que el 3,8% tenen el 27,9% a València; a Barcelona el 4,8% disposa del 46,2% i, a Madrid, el 4,4% del 36,3%. És a dir, a Barcelona aqueix grup d'amfitrions que gestiona almenys cinc anuncis controla un 10% més que en les altres dos ciutats.

Amb tot, la distribució és similar en totes elles, doncs entorn del 75% dels amfitrions tenen un sol anunci i gestionen entre el 30% i 40% de les places i els multigestors suposen el 25% del total d'amfitrions, que gestionen entre el 60% i el 70% de les places totals.

Quant a la tipologia d'allotjaments, no tots són habitatges complets. Del total d'anuncis indicats la gran majoria (4.561) ve constituïda per habitatges complets, mentre que la resta són anuncis de lloguer d'habitacions (1.963) i, marginalment, habitacions compartides (28).

Aquesta proporció es manté, excepte algunes excepcions, en tots els districtes de València. Si atenem la presència d'oferta d'apartaments turístics discriminant per districtes advertim que Ciutat Vella aglutina 1.500 dels 6.552 anuncis, seguit de Poblats Maritims amb 999 i L'Eixample amb 678.

Per contra, Poblats del Nord i Patraix són els districtes amb menor nombre d'apartaments oferits amb 101 en el primer cas i 10 en el segon.

Per barris i en termes absoluts, el barri del Cabanyal-Canyamelar és el que major nombre d'allotjaments té oferits en Airbnb (563) seguit de Russafa amb 531.

Posteriorment estan els barris Sant Francesc, El Mercat i El Carme amb 329, 327 i 300, respectivament. En el costat oposat queden Borbotó, Carpesa, Beniferri o la Ciutat Fallera que pràcticament no tenen anuncis.

Com a curiositat s'aprecia que, eixint de la regla general dels barris amb major concentració de lloguer turístic, en el barri de Benimaclet -que compta amb un total de 115 (el barri 18é per nombre d'anuncis)- la gran majoria dels allotjaments anunciats són habitacions i no habitatges complets.

Al marge dels valors absoluts per districtes i barris, la veritat és que resulta rellevant posar el focus en la ràtio d'anuncis d'allotjaments per nombre d'habitatges.

Des d'aquesta perspectiva, i si es considera el nombre d'anuncis per cada 100 habitatges, El Mercat (14,22), La Seu (9,98), Sant Francesc (8,5) i El Carme (6,51) són els barris amb una major ràtio, mentre que Sant Isidre (0,05), Ciutat Fallera (0,11), Castellar-L'Oliveral (0,13) i Sant Marcel·lí (0,13) són els que llancen els valors més baixos.

En certa manera, encara que pot afirmar-se que aquestes dades coincideixen en major o menor mesura amb els valors absoluts estudiats prèviament, pot apreciar-se que els barris amb major nombre d'anuncis, Cabanyal-Canyamelar i Russafa, ocupen la 9a i 7a posició en la ràtio per cada 100 habitatges, amb 4,38 i 3,8 respectivament.

Un dels aspectes estudiats és la relació del nombre d'allotjaments amb les àrees de vulnerabilitat a València. L'índex de vulnerabilitat emprat per l'Ajuntament de València té en compte variables agrupades en tres temes: l'equipament dels barris (en matèria de salut, transport, educació, població en risc), la demografia (densitat de població, variació poblacional, població dependent, població de 65 o més anys que viu sola) i la socioeconomia (nivell acadèmic, nivell econòmic, nombre de vehicles particulars, tipus d'habitatge).

L'estudi destaca l'alta presència d'anuncis en barris com El Cabanyal o El Perellonet que són considerats més vulnerables, mentre que barris amb un índex de vulnerabilitat menys apressant com El Mercat o La Seu són els que major proporció d'anuncis per habitant tenen.

Un altre dels punts importants és el nombre d'allotjaments que disposen de número de registre en els anuncis publicats en la plataforma. Respecte al lloguer d'habitatges complets, del total d'elles (4.561) tan sols el 46,1% tenen número de registre indicat, mentre que el 53,6% no ho assenyalen en l'anunci.

Si es realitza, de nou, la desagregació per districtes tan sols Ciutat Vella, L'Eixample, Extramurs, Pla del Real i Benicalap compten amb major percentatge d'habitatges amb número de registre. L'estudi indica que entorn del 33% dels habitatges anunciats actius no indiquen el número de registre en l'anunci.

Etiquetas
stats