Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Vicent Soler en el Senat: “Aquest sistema no cohesiona Espanya”

El conseller de Hacienda, Vicent Soler, valora al Senat la Conferència de Presidents

Laura Martínez

“Aquest sistema no cohesiona Espanya”. En valencià i amb to reivindicatiu, el conseller d’Hisenda ha intervingut aquest dimarts en el Senat amb altres consellers autonòmics per donar la seua opinió sobre els acords de la Conferència de Presidents celebrada el 17 de gener. Després de cinc anys sense convocar-se, Vicent Soler ha explicat que el Govern valencià ix “moderadament satisfet” d’aquesta reunió, en què s’ha avançat “discretament” en el problema principal: la reforma del model de finançament.

El conseller ha destacat que s’haja tractat la taxa de reposició en l’Administració autonòmica, que sosté “tres dels quatre puntals de l’Estat del benestar” i el finançament de la qual condiciona la qualitat de la prestació dels serveis bàsics. No obstant això, aquest remei no soluciona el problema de fons: la desigualtat en el repartiment de fons de l’Estat a les comunitats. En concret, les que més pateixen són les autonomies de l’eix mediterrani: Catalunya, les Balears, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

Les comunitats autònomes presten i financen la majoria dels serveis bàsics (educació, sanitat, assistència...) i, en alguns casos, com ara en l’atenció a les persones dependents, la seua aportació supera el 80%, per damunt de la que marca la mateixa Llei de dependència. Aquest exemple és el que utilitza el Govern valencià per a fer veure als seus homòlegs i a l’executiu central que, sense l’aportació econòmica de l’Estat, la qualitat dels serveis quedaria afectada.

Soler insisteix que aquest problema no afecta només les comunitats infrafinançades, sinó totes les que formen part de l’Estat. A més, el finançament no és l’única asimetria; cal afegir-hi el deute històric de l’Estat amb les autonomies i el repartiment de les inversions territorials. Per això la seua conclusió: “Aquest sistema no cohesiona Espanya”.

Els representants de Compromís també estrenyen

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, el diputat Joan Baldoví i la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, han dut a terme aquest dimarts en el Senat una reunió de coordinació amb vista a començar una “ofensiva” per a reivindicar una millora en el sistema de finançament autonòmic i en els pressupostos del 2017 de l’Estat.

Navarrete ha defensat en la comissió una moció en què insta el Govern a emprendre una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic i el reconeixement del deute històric en, almenys, 13.700 milions. “Ens correspon com a mínim, segons el pes poblacional del País Valencià”, ha assenyalat.

De la seua banda, Clara Ferrando, ha indicat que “per a Compromís, la defensa d’un finançament just per als valencians és essencial. El sistema actual limita l’autonomia financera i política. A Madrid han de començar a prendre consciència que els valencians no som ciutadans de segona”.

Etiquetas
stats