La vida de Zaplana que revelen les fotos i gravacions de l'UCO: “Fem una festeta després, eh?”
La greu malaltia que pateix l'exministre Eduardo Zaplana va valdre a la jutgessa que instrueix el cas Erial i al fiscal Anticorrupció un devessall de crítiques per decretar presó provisional després de la seua detenció. El PP, Arnaldo Otegui, Pablo Iglesias o Mónica Oltra van coincidir a demanar que isquera de la presó de Picassent perquè fora tractat a l'hospital. “Hospitals hi ha en tots els països, inclosos els paradisos fiscals”, va arribar a respondre la titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València en una interlocutòria, encara que finalment al desembre de 2018 acceptara els recursos del polític.
La investigació secreta de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a la qual ha tingut accés eldiario.es revela l'important i cridaner tren de vida de Zaplana i de la resta de la presumpta banda de coll blanc abans de la seua detenció. Seguiments, micros, cambres i burxades telefòniques han permés a l'institut armat trufar el sumari judicial d'indicis sobre el presumpte blanqueig de capitals o el pagament de comissions. Però també de les golafres, viatges, agenda i aficions de tots els ara investigats.
L'exministre, en tractament mèdic per la greu leucèmia que pateix –un dels arguments que li va permetre eludir més de dos mesos de presó provisional pels informes del cap d'Hematologia de l'hospital La Fe–, es va reunir en diverses ocasions amb el blanquejador confés Fernando Belhot a l'hotel Wellington del barri de Salamanca de Madrid. Els investigadors van arribar a batejar amb noms en clau als principals investigats: Zaplana com a Zapador i Belhot, amb el pseudònim Sol.
Les burxades telefòniques practicades per l'UCO mostren que Zaplana ostentava “una posició amb certa jerarquia sobre la resta” dels investigats. En aqueixes converses telefòniques, moltes “amb un llenguatge vetlat i fins i tot convingut”, es refereixen a Zaplana com “el cap”, destaquen els investigadors. En una de les cridaneres converses, avançada pel diari Levante-EMV, Zaplana parla en clau amb el seu presumpte testaferro, Joaquín Barceló, sobre “aquestes ties amb les quals hem de quedar”. “Li ha vingut la regla i està tot en ordre (...) a aqueixa no la deixes prenyada”, afig l'expresident de la Generalitat Valenciana. És difícil saber si es tracta de fets ficticis per a emmascarar altres situacions.
Zaplana organitzava els seus horaris, amb l'ajuda de la seua inseparable secretària Mitsouko Henríquez –ja ho era sent president de la Generalitat–, també investigada en la causa. L'exministre repartia el seu temps entre les seues residències de València i de Madrid i combinava les sessions mèdiques a l'Hospital La Fe de València per a tractar la seua malaltia amb tot tipus de reunions amb membres de la presumpta trama. Un enregistrament revela com Eduardo Zaplana manejava els seus negocis des de dins de l'hospital.
La jutgessa, en diversos de les seues actuacions, posa també el focus en l'extensa vida social del expolític. Inauguracions, golafres, passejos per la platja o trajectes en iot des d'un port esportiu privat d'Altea on l'UCO sospita que tenia un iot de la seua propietat atracat.
En diverses ocasions, Zaplana i els seus col·laboradors es reuneixen després d'eixir l'exministre de l'hospital, com a mostra una conversa telefònica amb el seu presumpte testaferro, Joaquín Barceló, intervinguda per l'UCO el 25 de març de 2018:
En un altre enregistrament captat per l'UCO, tant Zaplana com el seu amic Joaquín Barceló “Pachano” parlen d'eixir de tabola com en altres ocasions.
La jutgessa va mantindre l'expresident de la Generalitat el major temps possible a la presó. Mentre va durar l'operació secreta i en el periple de l'expolític a la presó, tant la magistrada instructora María Isabel Rodríguez com el fiscal Pablo Ponce van viatjar a l'Uruguai a negociar amb el testaferro Belhot. Va ser així com van aconseguir recuperar quasi set milions d'euros que va transferir el propi empresari a canvi de no ser perseguit penalment, de moment.
La jutgessa sempre va ser molt crítica amb la situació de Zaplana i només va cedir davant els informes del cap d'Hematologia de la Fe, el doctor que va tractar l'expolític. Això va permetre l'exministre estar dos mesos a un hospital i no a la presó. La seua eixida va ser un evident tracte de favor de la institució sanitària, com va explicar aquest diari.