Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El Consell recorrerà contra els pressupostos de l’Estat davant del Constitucional

El ple del Consell reunit a Alacant.

Rubén Peñalba

El Consell és “optimista” i està “esperançat” que tire endavant el recurs d’inconstitucionalitat que presentarà la setmana que ve contra la Llei dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2016. La vicepresidenta de la Generalitat i portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha assegurat aquest divendres a Alacant, on s’ha celebrat la roda de premsa posterior al ple del Consell, que l’executiu autonòmic és “optimista” i “té la raó”.

Per això, ha subratllat que el recurs d’inconstitucionalitat “es mantindrà”, llevat que hi haja un canvi en el model de finançament, “governe qui governe”. Ha defensat que el recurs està “molt ben fonamentat”, ja que inclou un annex econòmic “molt revelador” que “qüestiona el límit del dèficit” perquè impedeix complir “el deure constitucional de donar cobertura als serveis bàsics”.

Oltra ha explicat que el Consell ha autoritzat l’Advocacia General de la Generalitat a interposar el recurs que té l’informe favorable per unanimitat del Consell Jurídic Consultiu i que s’elevarà al Tribunal Constitucional abans que expire el termini legal màxim l’1 de febrer.

El Consell ha xifrat en 1.300 milions d’euros el desfasament dels comptes autonòmics per al 2016. “Aqueixa quantitat és una quantitat semblant a la insuficiència financera que reconeix la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016”, han matisat. A judici del Consell, la insuficiència financera l’impedeix prestar els serveis públics fonamentals (educació, sanitat i polítiques socials) al nivell mitjà de la resta de les comunitats.

Finalment, el Consell ha recordat que el model de finançament va perdre la vigència l’1 de gener de 2014, encara que es continua aplicant.

Múltiplex de RTVV

El ple també ha anunciat que presentarà un recurs contra el decret que regula les proves de revàlida en Educació Primària davant de la impossibilitat de “posar-les en marxa”. Oltra ha detallat que el recurs es fonamenta en la inexistència de consignació pressupostària per a un projecte que requereix de contractació de professorat amb un cost de 600.000 euros. “La mala gestió d’una qüestió que té un temps, perquè tothom sap quan comença el curs i quan acaba”, ha seguit.

Així mateix, l’executiu ha aprovat sol·licitar al Ministeri d’Indústria el segon múltiplex de televisió que es va perdre pel cessament de les emissions de l’extinta RTVV. El dos múltiplexs permetran les emissions en alta definició de la futura TVV, i un altre per a les llicències privades i per a les emissions de les televisions públiques d’altres autonomies amb què ja hi ha un acord per a la reciprocitat de les emissions respectives. Mònica Oltra només ha considerat que existia la reciprocitat amb la catalana TV3 i amb la balear IB3.

Etiquetas
stats