Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

L’èxit de la Ruta de la Seda: “Comprar material sanitari a la Xina ara és una selva i necessites a algú de confiança”

El avión procedente de China con material sanitario en el aeropuerto de Zaragoza

Toni Cuquerella

0

“Comprar material sanitari ara a la Xina és una selva, perquè tot el planeta hi està comprant alhora”. Així de contundent es mostra la secretària autonòmica d’Economia de la Generalitat Valenciana, Rebeca Torró, nexe de l’execució de la Ruta de la Seda amb què el Govern valencià porta del gegant asiàtic nombrós material sanitari per proveir la lluita contra el coronavirus.

La clau, en un moment en què desapareixen avions carregats o arriba material inservible, és, segons assenyala Torró, tindre “algú de confiança que es moga a la Xina”. I aquest algú és Chen Wu Keping, empresari establit a València des de fa 35 anys i que s’ha dedicat a la importació i l’exportació des de fa molt temps, cosa que li ha proporcionat uns contactes valuosos que han servit per a tindre èxit en aquesta operació.

Torró explica que, quan va esclatar la pandèmia, el president Ximo Puig va traslladar a tot el govern la necessitat de buscar recursos per a proveir un sistema sanitari que els necessitaria. En aquell moment, la responsable econòmica va entrar en contacte amb Keping, a qui coneix de la seua etapa com a tinenta d’alcalde d’Ontinyent, ciutat on l’empresari xinés té un centre comercial, li va exposar la necessitat d’importar el material i hi va accedir immediatament.

El mecanisme necessita molta coordinació: l’empresa de Keping fa les compres a la Xina en nom de la Generalitat Valenciana com a client, però la compra es fa amb un fil constant de comunicació amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que apunta els productes que necessita. Quan estan localitzats, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris ha de donar el vistiplau a la validesa dels productes. Finalment, l’Agència Tributària també ha de donar llum verda a la importació. Tot això en el mínim temps possible per a accelerar l’arribada del carregament, que en un primer vol va arribar a Saragossa, on es va fer la transacció comercial.

Rebeca Torró destaca la dificultat no sols de trobar el material sanitari en aquestes circumstàncies, sinó també l’avió de càrrega. “Tampoc és fàcil, i la Xina ha arribat a cancel·lar el 60% d’aquests carregaments que vol vigilar, per la qual cosa els viatges no es poden anunciar amb molt de temps d’antelació”.

La secretària autonòmica ressalta que “és una operació que es du a terme amb molta pressió, perquè hi ha moltes vides en joc, de ciutadans i professionals, i no hi ha marge d’error perquè arriben prompte”. Torró recorda que per a aquesta setmana està prevista l’arribada del segon avió carregat de material, i avança que al llarg de la setmana vinent arribaran més vols, però no en concreta la quantitat.

Etiquetas
stats