Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Operació Ciutadans

Simón Alegre

0

Em pareix tan evident la jugada que m´estranya que per Google no apareguen moltes referències similars a un títol tan previsible com el que encapçala este article.

En efecte, des de les mercadotècnia electoral del PPCV s´ha posat en marxa la promoció indissimulada de la marca Ciutadans, com a muleta de pacte després de les eleccions autonòmiques. La confiança en UPyD disminuïx (tot i que les desercions en direcció Ciutadans i, fins i tot, la seua repercussió mediàtica, tindran una influència mínima en el votant) i, en ocasions, resulta grat apostar quan es dóna mig partit per perdut. No hi ha lloc per a dos i l´aposta és arriscada, però al PP li costa més influir en UPyD. Ciutadans és, per tant, una opció que contemplen els electors més crítics del PP que no volen tornar a votar tapant-se el nas.

Podrà ser criticable el cesarisme de Díez o l´obstrucció de qualsevol pacte. No parle de qüestions ideològiques (Ciutadans pràcticament tampoc), que cadascú tindrà les seues, però cal comprendre la negativa d´UPyD a esta operació. Està clar que els nínxols electorals són complementaris, puix Ciutadans aporta un cabdal creixent a Catalunya, on UPyD és insignificant. D´altra banda, els magentes tenen raó quan consideren que Ciutadans no té un projecte a nivell espanyol. El d´UPyD, bàsicament, és radial, puix no s´afanyen molt per uns altres indrets, però a Madrid sí que tenen una presència rellevant en els ajuntaments. Si en té Ciutadans, a hores d´ara, és una improvisació. Implantació a base de caiguts en combat i, això sí, marca vinculada a la imatge nacionalista espanyola i de fort contingut propagandístic d´Albert Rivera. És obvi que este nacionalisme no es presentarà pertot arreu amb formes excessivament xovinistes, sinó camuflat entre la regeneració i la transparència.

Idees, totes elles, legítimes, però que en el cas del Ciutadans valencià (i en tots els de fora de Catalunya) es vendran des d´un punt de vista asèptic. De la necessitat, virtut. Més que res perquè la tropa és prou diversa. L´allau, de fet, no va agradar els fundadors de la secció valenciana, que albiraren fa anys un altre projecte. “No es eso”, com va dir Ortega.

La integració del CDL i els seus destacaments municipals, els resultats de les Europees, les enquestes desvergonyides que filtra el PP i alguns pactes i negociacions amb grups locals (Borriana, Benidorm...) donen ales al Ciutadans valencià.

Pel que fa al PP, s´afanyen per donar satisfacció a les demandes de purgues de corruptes, pretesa conditio sine qua non dels pactes amb els qui es presenten com a abanderats de la regeneració. No és ADN popular, però no tenen una altra possibilitat, si volen optar a reeditar govern.

Eixe és el primer pas de l´operació, el segon requerix el més difícil encara, el sorpasso de Ciutadans a UPyD.

De totes maneres, obres més grans d´ingenieria política han triomfat. Una cosa és segura: amb els productes de la Factoria Blasco seria més senzill per al PP.

Etiquetas
stats