Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Juan Manuel Godoy, el discret empresari que perverteix el sistema de depuració d’aigües valencià durant vint anys

Seu central de Depuración de Aguas del Mediterráneo, a Paterna.

Sergi Pitarch

València —

0

Juan Manuel Godoy és un dels empresaris de l’aigua més importants de la Comunitat Valenciana i Catalunya. Malgrat ser propietari de Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM), Catalana Aigües i Medi Ambient i la gallega Somozas Valorización de Lodos-Biogàs, a més de tres societats més vinculades al sector de l’aigua i la construcció, mai ha aparegut en un acte públic. És impossible trobar una fotografia en la xarxa i tampoc disposa d’un equip de comunicació que faça promoció dels seus projectes o els de les seues empreses. El seu èxit s’ha basat sempre en la discreció i el sigil. I en els bons contactes.

Però un plet laboral amb qui va ser el seu director general durant dues dècades pot haver fet saltar per l’aire el pla que va portar durant anys per ocultar interessos contraposats en la depuració d’aigües, almenys a la Comunitat Valenciana. Godoy i la seua família han figurat sempre en l’empresa Consomar, una consultora que controla desenes de plantes depuradores de la Generalitat Valenciana. També en Laboratorios Tecnológicos de Levante (LTL) a través d’un entramat de societats. La missió d’aquestes dues empreses és avaluar si les adjudicatàries d’aquestes plantes –empreses com Facsa, Aigües de València, Hidraqua. Societat Agricultors de la Vega o DAM– fan correctament la seua faena i si l’aigua que aboquen està neta i compleix els criteris mediambientals.

Però el 2019 va saltar l’escàndol. El mateix Juan Manuel Godoy –propietari de Consomar i LTL– va anunciar el mes de juliol a l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) que era el “nou” propietari de DAM. Aquesta dada, que va fer pública eldiario.es, va caure com una bomba en el sector i va fer que l’entitat obrira una investigació, ja que mitja dotzena de depuradores quedaven assenyalades.

Però la situació és molt més escandalosa. Fa tres setmanes, Godoy va acudir al judici laboral per l’acomiadament fulminant de qui va ser la seua mà dreta en DAM, Santiago Amores. En seu judicial va reconéixer que és propietari de l’empresa DAM des de l’any 2000, la qual cosa donaria llum a un dels casos de conflicte d’interessos més gran que es recorden en l’Epsar, l’entitat de la qual la trama corrupta Emarsa va saquejar 13 milions d’euros.

Durant 20 anys, una de les principals empreses depuradores de la Comunitat Valenciana hauria tingut com a fiscalitzadora de les seues faenes, almenys, dues societats del mateix propietari. Una actuació èticament incompatible i que perverteix el sistema de lliure competència. De fet, les empreses de Godoy també han fiscalitzat els abocaments dels seus competidors durant anys.

La situació podria ser encara més greu, perquè, segons la documentació en poder d’eldiario.es, Juan Godoy és propietari de DAM des de l’any 1995. L’empresari de l’aigua va comprar les accions de la societat a l’advocat valencià Jorge Bolás, lletrat del capitost de la trama Emarsa Esteban Cuesta durant el primer any d’investigació, i a María Josefa Vilallonga Torres.

DAM va ser creada per Bolás i Villalonga el 25 de juliol de 1995. El 28 de desembre d’aquell any, cinc mesos després, Godoy va adquirir per 500.000 pessetes les accions dels dos i va passar a tindre el control de la societat. Malgrat aquesta adquisició, l’empresari mai va figurar com a accionista seu.

De fet, en els concursos a què es va presentar en l’Epsar, DAM mai va dir que era de Godoy. Aqueix ardit li va permetre que ni des de l’Administració, ni tampoc la competència, pogueren saber que DAM, Consomar i LTL eren de la mateixa persona. Un fet que sí que va començar a reconéixer en els concursos a què es va presentar a partir del mes de juliol del 2019.

Aquest diari es va posar en contacte amb l’empresa DAM per recaptar l’opinió de Juan Godoy. En l’empresa van explicar que el seu president estava en Consomar, on despatxa els assumptes del grup. Després de telefonades insistents a Consomar, que està davant de DAM en el mateix polígon de Paterna, l’empresari no ha atés la petició d’informació d’aquest diari.

Etiquetas
stats