Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

L'Acadèmia de la Llengua lliura la seua medalla d'honor a Germà Colon

L'AVL lliura la seua medalla d'honor a Germà Colon (a la dreta de la imatge).

elDiariocv

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha lliurat aquest dilluns la Medalla d’Honor de la institució al filòleg Germà Colon (Castelló de la Plana, 1928), per les notables i nombroses aportacions a la filologia i “pel seu impagable treball en favor de la llengua comuna”, en paraules del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer.

El lliurament de la Medalla de la institució normativa valenciana s'ha produït en el domicili particular de Colon a Barcelona. Per motius de salut, no ha pogut fer el desplaçament a Castelló o a València, els mateixos problemes que van obligar a suspendre l’acte el passat 17 d’octubre.

Ferrer, acompanyat per membres de la Junta de Govern de l’AVL i per Vicent Climent, rector de la Universitat Jaume I, ha ressaltat els innumerables estudis, publicacions i investigacions de Germà Colon, tan fonamentals i enriquidors per a l’estabilitat de la llengua. “El seu magisteri i dedicació és el millor testimoni d’estima per la nostra llengua”.

El president de l’AVL també s’ha referit a la situació actual de la institució, després de quinze anys d’activitat, i ha reiterat la seua independència. “No acceptem en cap cas la ingerència dels partits o dels poder públics en la tasca normativa que duem a terme en el nostre territori, una posició que ens ha valgut el respecte de la societat valenciana”.

En un altre moment de la seua intervenció, Ramon Ferrer ha repassat les principals publicacions normatives, com ara la Gramàtica normativa valenciana i la Gramàtica valenciana bàsica, el Corpus Informatitzat del valencià, el Corpus Toponímic valencià, el Portal Terminològic valencià i el Diccionari normatiu valencià, obres representatives de la tasca acadèmica.

Ferrer s’ha dirigit al filòleg guardonat com a referent dins d’una llarga i fructífera generació de filòlegs valencians. “Vosté està present en els debats filològics de l’Acadèmia, en els quals ix sempre a relluir la ponderació del seu juí i la saviesa del seu criteri”, ha dit, per a proclamar, finalment, que hui és un dia memorable en la breu història de l’AVL.

Germà Colon, per la seua banda, ha agraït la distinció de l'AVL. “Alguns es podrien sorprendre tant que me l'hagen donada com que jo l'haja acceptada. Com sempre, el pas del temps posa les coses al seu lloc”, ha assegurat el filòleg, que ha recordat el canvi i la indepència de l'AVL. “Aquests fet ha motivat un canvi en la meua actitud...així guanyem tots i jo puc acceptar la medalla no sols amb agraïment sinó també amb orgull”.

Etiquetas
stats