La Intervenció de la Generalitat tomba una altra causa de corrupció del PP: salva Rafael Blasco de la trama dels historials mèdics
Un informe de la Intervenció de la Generalitat ha salvat Rafael Blasco d’un altre judici per corrupció. Exactament igual que va passar amb Francisco Camps en el cas dels sobrecostos del circuit de la Fórmula 1. Salvats pels informes clau de la Intervenció de la Generalitat que presta auxili judicial als jutjats que investiguen les complexes causes per corrupció. En altres causes, com el cas del Palau de les Arts, un informe dels interventors públics va servir per a apuntalar l’acusació contra la intendent morta fa poc Helga Schmitd, encara que en aquest cas no hi havia polítics implicats.
L’últim cas tombat ha sigut el que investigava l’etapa de Rafael Blasco, corrupte confés, al capdavant de la Conselleria de Sanitat, tot just abans de les eleccions autonòmiques del 2007. El Jutjat d’Instrucció número 6 de València, després d’una querella de la Fiscalia Anticorrupció, va investigar durant quatre anys el cas de les adjudicacions milionàries del sistema Abucasis a una empresa “neta” que abans d’haver obtingut els contractes ja havia signat la subcontractació amb l’empresari Augusto César Tauroni, considerat un testaferro històric del set vegades conseller i condemnat en el cas del saqueig de la Cooperació valenciana.
En el cas Abucasis, a banda de Blasco, estaven investigats alguns personatges condemnats pel cas Cooperació: l’empresari Tauroni, la secretària general administrativa de la Conselleria de Sanitat, Agustina Sanjuán, o el cap d’informàtica, Marc Llinares.
Una gran quantitat de testimonis –empresaris, alts càrrecs de la Conselleria i personatges habituals de les presumptes trames de l’exconseller Blasco– van declarar davant de la Fiscalia Anticorrupció. Malgrat el temps transcorregut des de l’etapa de Blasco en Sanitat, el jutjat va dur a terme una investigació exhaustiva dels contractes milionaris, va buscar proves i va requerir diversos informes a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional.
Però va ser “la valoració duta a terme per l’interventor de la Generalitat designat en funcions d’auxili judicial” la que va determinar la “insuficiència d’elements de prova” contra Blasco, Tauroni i la resta dels investigats, segons indica el fiscal Anticorrupció en un informe lliurat al jutge. El titular del Jutjat d’Instrucció número 6, en un acte a què ha tingut accés eldiario.es, decreta amb l’informe d’Anticorrupció a la mà el sobreseïment provisional de la causa.
“És rellevant tindre en compte la possibilitat d’explicacions alternatives a l’actuació presumptament irregular, posada de manifest per l’Interventor”, indica el fiscal, que, “a la vista de les conclusions de l’informe definitiu de l’interventor (...), admet l’existència de la possibilitat d’explicacions alternatives” als presumptes delictes que investigava la causa. Anticorrupció, que va impulsar la querella fa quatre anys, ha acabat donant carpetada al cas.
Esperant la condemna per les peces dues i tres del saqueig de Cooperació —l’expolític del PP va aconseguir un pacte ben controvertit amb Anticorrupció al qual es va oposar l’Advocacia de la Generalitat— a Blasco encara li queda una altra causa, centrada en els tripijocs del seu nebot Sergio Blasco com a gerent de l’Hospital Provincial de València, que l’esguita per la seua etapa com a conseller de Sanitat. El cas Osvaldos, pel qual Sergio Blasco va ser detingut, va nàixer com una peça separada del cas Abucasis, després de la querella inicial de la Fiscalia Anticorrupció. El Jutjat d’Instrucció número 6 de València s’ha encarregat de totes dues peces.
El jutge, que manté imputats tots dos nebots de l’exconseller i un altre membre de la família, investiga les adjudicacions de l’Hospital General –aproximadament 30 milions d’euros– a un grup d’empreses del sector de la sanitat de què la família Blasco eren proveïdores mercantils, segons la denúncia inicial d’Esquerra Unida. Dos mesos abans d’abandonar la Conselleria de Sanitat, Rafael Blasco va signar el contracte més important que va obtindre de l’Hospital General la xarxa d’empreses investigades.
De moment, la instrucció del cas Osvaldos roman encallada i pràcticament no ha avançat.
0