El Govern descarta el tancament de la central nuclear de Cofrentes el 2021 i l'ajorna fins l'any 2030

Central nuclear de Cofrents.

El Govern ajorna el tancament de la central nuclear de Cofrentes nou anys més i, en principi, no el preveu fins al novembre del 2030. Així es plasma en la resposta parlamentària a una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, que ha lamentat la "falta de sensibilitat" del Govern davant aquesta qüestió.

Amb la data de 2030 el Govern estaria accedint a la petició de l'empresa propietària de la central, Iberdrola, que volia prorrogar fins llavors l'autorització de la planta. La decisió ja s'intuïa després que s'aprovara la construcció d'un nou magatzem de residus nuclears que allargaria la vida útil de la planta.

Mulet recordava que en la passada legislatura, a proposta dels grups parlamentaris que fan costat al Govern del Pacte del Botànic, es va aprovar una iniciativa perquè el Consell exigira al Govern central el tancament i desmantellament de la central de Cofrents.

No obstant això, en la resposta del Govern de PSOE-Unides Podemos s'assenyala que la seguretat en l'operació de les centrals nuclears és competència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), organisme independent de l'administració encarregat de vigilar que el funcionament d'aquestes instal·lacions “no represente cap risc ni per als treballadors ni per a les persones o el medi ambient”.

Amb aquests condicionants, explica que els propietaris de les centrals i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius van signar al març del 2019 un protocol que conté el calendari de tancament ordenat de les instal·lacions, “amb base a l'horitzó temporal contemplat en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima i en base, també, a les sol·licituds de renovació de les autoritzacions per a la continuïtat de la seua explotació, l'aprovació de la qual correspon al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic”.

Així, amb aquestes premisses, “s'informa que s'estima el tancament de la central nuclear de Cofrentes per a novembre de l'any 2030”, conclou el Govern.

En opinió de Mulet, “basar la decisió política en decisions tècniques és d'una covardia enorme, més quan els partits polítics que conformen el Govern, les seues sucursals valencianes ací, diuen justament el contrari". Afegeix a més que "és preocupant veure com alguns partits feien bandera del tancament de totes les nuclears en 2024 i han anat difuminant aqueixa exigència". I conclou: "No cedirem i continuarem exigint programar el tancament de Cofrentes en 2021".

Etiquetas
Publicado el
23 de abril de 2020 - 22:29 h

Descubre nuestras apps

stats