Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Ocupes, deute i degradació: l’herència ruïnosa del PP en habitatge públic

L'edifici de la Generalitat ocupat il·legalment en Velluters

Carlos Navarro Castelló

València —

“El mes de juliol passat es va produir l’ocupació il·legal de l’edifici i des de llavors s’usa com a habitatge habitual, com a lloc de pernoctació ocasional per a prostitució i com a punt de venda i consum de drogues, amb les consegüents molèsties i situacions de conflicte i inseguretat entre els veïns del barri”.

Aquesta és la trista realitat que han denunciat els veïns de l’entorn d’un immoble destinat a habitatge públic que va construir fa anys la Generalitat Valenciana al número 8 del carrer dels Teixidors, a la vora de la plaça de Viriat, en el marc del Pla especial de protecció i reforma de Velluters.

Segons han explicat els residents, hostalers i comerciants de l’entorn, a pesar d’estar construït des de fa anys i malgrat la situació de crisi que ha generat casos nombrosos i dramàtics de desnonaments, “l’edifici no s’ha utilitzat mai per a la finalitat amb què es va construir, i romania fins ara tancat i en estat d’abandó”.

No obstant això, segons les fonts mencionades, “aquesta ocupació il·legal i, sobretot, el seu ús com a punt de venda i consum ha generat un deteriorament de la convivència i la seguretat”.

El consum de droga s’ha estés també “a diversos espais del barri, com els solars que hi ha entre els carrers de la Carda i el d’Eixarchs, o el parc de la plaça de Joan de Vila-rasa”.

En aquest sentit, han comentat que han esdevingut habituals “les baralles a qualsevol hora del dia o de la nit dins de l’immoble o als carrers pròxims, que necessiten intervenció policial en molts casos”.

A més, han augmentat “els furts i els robatoris als carrers pròxims, tant a comerços com a vianants”.

Per aquest motiu, han exigit en primer lloc que desallotgen i tapien l’edifici i, en segon, que donen un ús adequat als habitatges posant-los a disposició de les persones que els necessiten d’una manera legal i reglada.

Sobre això, fonts de la Conselleria d’Habitatge han informat que en total hi ha sis habitatges afectats per l’ocupació i que el 19 de maig passat van posar una denúncia en el jutjat per a poder executar el desallotjament una vegada es dicte la resolució corresponent.

Tanmateix, fins que es produïsca, s’ha programat una reunió aquest divendres amb la regidora de Policia Local, Anaïs Menguzzato, per a buscar possibles solucions conjuntes.

Herència enverinada

El cas d’aquest edifici és només un exemple dels 20 anys de govern del PP al capdavant de la Generalitat i de la gestió del parc públic d’habitatges.

De fet, segons ha informat fa poc l’actual consellera d’Habitatge, María José Salvador (PSPV), quan van agafar les regnes de la Conselleria es van trobar un panorama desolador per l’abandó de la política d’habitatge públic.

Així, per exemple, es van trobar 700 habitatges del parc públic buits en estat quasi ruïnós, dels quals els actuals responsables de la Conselleria n’han reparat i adjudicat 360 amb una inversió de 4,7 milions d’euros.

A més, hi havia un deute de la Generalitat amb els ajuntaments de 7,5 milions d’euros per impagaments de l’impost de béns immobles (IBI), dels quals ja s’han abonat 1,2 milions.

Quant a l’ocupació il·legal d’habitatges, hi havia 500 amb famílies vivint durant anys com a conseqüència de la crisi. Segons va explicar Salvador, a aquestes famílies se’ls regularitzarà la situació amb un lloguer social ajustat a les seues possibilitats.

Encara així, en l’últim any s’han ocupat 166 habitatges més, entre els quals els del carrer dels Teixidors, que es desallotjaran, ja que s’han de destinar a les famílies necessitades que estan en llista d’espera per a obtenir un habitatge públic.

I és que, només en l’últim any, s’han presentat i prebaremat a través de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) més de 5.500 sol·licituds de lloguer social per famílies en risc d’exclusió.

Etiquetas
stats