Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carmen Montón (PSOE): “Ciutadans es mostra com un partit perillós per a les dones”

Carmen Montón, consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana i secretària d’Igualtat del PSOE

Irene Castro

Carmen Montón (València, 1976) és des del juliol la consellera de Sanitat de la Comunitat Valenciana i una de les referències del feminisme en el PSOE com a responsable d’igualtat. Qualifica com a “escàndol” el fet que Ciutadans plantege eliminar les penes específiques per als casos de violència masclista i assegura que el “neomasclisme” d’Albert Rivera és “igual que el masclisme ranci” del PP. Com la resta dels dirigents socialistes, es mostra “optimista” davant del 20-D malgrat l’afonament que pronostica l’enquesta del CIS. “Rajoy, Rivera i Iglesias ataquen Pedro Sánchez. Deu ser per algun motiu”, diu en aquesta entrevista telefònica.

Què li sembla que Ciutadans vulga fer desaparéixer les penes específiques per violència de gènere?

Molt perillós. Es mostra com un partit perillós per a la igualtat i per a les dones. És evident que la violència de gènere té un component de gènere, ja que s’exerceix sobre les dones perquè són dones. Parlar de reformar la llei és retrocedir a l’època anterior al 2004 en què les dones estaven desprotegides i hi havia impunitat per als maltractadors.

Per què és important que hi haja aquestes penes específiques?

Ho avala les Nacions Unides, la UE... És important que es llance el missatge que és una violència que s’exerceix sobre les dones perquè són dones. A ningú no se li acudiria eliminar l’agreujant en els casos de terrorisme. Al contrari, hi ha un consens important en aquest punt. En la violència de gènere passa el mateix: hi ha un agreujant masclista, perquè negar la marca de gènere de la violència és netejar-la d’aquesta ideologia masclista que la sustenta. És també confondre els orígens i les conseqüències i, per tant, també els mètodes adequats per a combatre-la. Si passa això, les dones estaran més mal protegides i hi haurà més impunitat per als maltractadors.

Què passaria si s’eliminaren?

Allò que passava abans del 2004, que hi havia impunitat davant del maltractament. La llei de violència de gènere protegeix més, i millor, les dones, els seus fills i filles. No és una casualitat el nombre d’assassinats que hi ha al llarg de l’any. Ahir en vam haver de condemnar dos més. No és una casualitat que l’ONU parle del fet que la causa principal de mort per a les dones entre 15 i 44 anys siga la violència de gènere, per damunt del càncer i dels accidents de trànsit. És una violència constant i cal atorgar-hi aquest rang de protecció. La llei de violència de gènere és un referent al món i ha estat premiada per l’ONU. Provar d’atacar la línia de flotació d’aquesta llei és mirar d’atacar la lluita contra la violència de gènere.

En el debat de dimecres, la número 3 de Ciutadans per Madrid va dir que no hi ha un component de gènere en la violència masclista, és arriscat dir això davant de milions de persones en hora punta?

És clar. Allò que demostren és que aquesta pretesa nova dreta es nodreix del neomasclisme, que és igual que el masclisme ranci que coneixem de la dreta tradicional del PP. Al final, tant la dreta nova com la vella demostren que són partits perillosos per a la igualtat i per a les dones. Rivera demostra que les seues propostes marcaran un panorama nefast per a les dones. No solament volen desfer el nucli central de la lluita contra la violència de gènere, sinó que també volen legalitzar la prostitució o aposten per la custòdia compartida imposada, malgrat que sabem que el 73% de les dones que ixen de la violència ho fan per mitjà del divorci, no de la denúncia. Defensar aquestes opcions és donar els xiquets als maltractadors. El neoliberalisme va de bracet del neomasclisme i a Espanya té la cara de Rivera.

En el tema de la prostitució hi ha debat. Quina és l’actitud definitiva del PSOE?

No és nova: abolir la prostitució, fer el model suec a Espanya, combatre el tràfic de dones, penalitzar el proxenetisme amb consentiment i sense, afegir en el Codi penal el lloguer d’habitacions i sancionar els qui demanen i consumeixen prostitució.

Amb aquest model s’abolirà o sempre n’hi haurà, de prostitució?

A Europa hi ha els models alemany i suec. L’alemany no dóna resultats, hi ha més màfies i les dones són més vulnerables. El model suec és el camí que volem marcar, perquè dóna més protecció a les dones, elimina la normalització de l’explotació sexual de la nostra societat i llança el missatge d’una societat decent en què la igualtat entre els homes i les dones no inclou el fet de comprar un ésser humà.

Ciutadans estan situats en un punt àlgid de la campanya, pensa que aquest tema els penalitzarà?

Espere que lleve la bena dels ulls a moltes persones i, sobretot, a moltes dones. Encara que parlen de nova política, porten el vell masclisme. Tenen propostes molt perjudicials per a la igualtat. En un moment de crisi econòmica, que l’alternativa siga legalitzar la prostitució em sembla escandalós. Que la violència de gènere siga qüestionada, em sembla escandalós. També la manera com tracten el tema de la representació de les dones, de la democràcia paritària, que siguen contraris a les quotes, malgrat que ja les hem superades, perquè volem la meitat del poder, la meitat de la responsabilitat... Són antics pel que fa a la igualtat i són contraris a la igualtat.

Com va el PSOE? Sembla que s’ha quedat una mica fora després del debat a quatre.

El que veig és que Rajoy, Pablo Iglesias i Albert Rivera ataquen Pedro Sánchez. Deu ser per algun motiu, perquè és realment l’alternativa. Allà on vaig sempre explique que mai no ha estat més útil el vot al PSOE que aquesta vegada per al conjunt de la societat, però sobretot per a les dones. Només el PSOE defensa els valors de la igualtat de manera contundent i estan presents en el seu ADN. Les polítiques d’igualtat no són d’acompanyament, estan en el tronc del PSOE.

Hem de completar el canvi, perquè tots els problemes que arrosseguem d’abandonament i de finançament no els podrem solucionar si no tenim Pedro Sánchez a la Moncloa

A València competeixen amb els companys de Govern. És estrany?

És diferent. L’actualitat ens mena a fer política d’una altra manera i ens va eixint bé. És un Govern de progrés, que va fent coses de manera valenta, que durant els primers 15 dies va recuperar la sanitat universal, encara que Rajoy hi ha recorregut davant del Tribunal Constitucional, que anem eliminant els copagaments, fent la xarxa de llibres gratuïts... És una altra manera de governar, que demana més conversa i això és el que constitueix la bona política, que és on se situa el PSOE.

Això els perjudica a l’hora de fer campanya perquè no poden atacar els seus socis?

Les formes es mantenen, però el fons és com és. Si mai hi hem de discrepar, ho farem. Això no resta ni una engruna la defensa dels valors socialistes. Hi ha una lleialtat en les institucions, però en l’àmbit de campanya i de partit també hi ha la llibertat de cada un de defensar allò en què creu.

Fins ara, quins han estat aquests punts de discrepància que s’atacarien sense cap problema?

De moment no n’he trobat cap. Es tracta de buscar les coses que ens uneixen, més que no les que ens puguen diferenciar. En el meu cas, que és el de la defensa de la sanitat pública universal, no hi ha discussió.

És Podem el soci natural del PSOE?

Podem no fa res més que reivindicar el que hem posat en marxa, com ara la llei de dependència, l’educació pública, l’educació... No sé si això els fa estar més pròxims a nosaltres. En tot cas, fins al dia 20 eixirem a guanyar i encara més a la Comunitat Valenciana, on hem de completar el canvi, perquè tots els problemes que arrosseguem d’abandonament i de finançament no els podrem solucionar si no tenim Pedro Sánchez a la Moncloa.

Veu cap risc en el fet que, com diuen les enquestes, el PSOE no arribe a ser ni la segona força?

No, jo sóc optimista. En aquest moment sembla que la peça clau és el PSOE, que està unit, fort i amb ganes d’eixir a guanyar. Convide tothom a comparar i a ser conscient que per a traure Rajoy de la Moncloa cal votar Pedro Sánchez. No hi ha cap altra alternativa. És en aquesta lògica que hi treballem.

Pensa que hi ha una campanya mediàtica contra el PSOE, com denuncien alguns companys seus?

No sé si hi ha cap campanya mediàtica. El que veig és que sembla que nosaltres sempre tenim una lupa més gran, però és un nivell d’exigència més alt que estem disposats a oferir i això fa que, al final, siguem més autoexigents i més seriosos en les propostes que fem. L’objectiu l’anem assolint.

Tots coincideixen a dir que, després del 20-D, vindrà un temps nou en la política, quins seran els canvis principals?

Ja han començat amb les eleccions municipals i autonòmiques. Hi ha molt de color socialista pintat en el mapa d’Espanya i aquest color s’ha de completar a la Moncloa. Els canvis fonamentals rauen en la bona política. Parlar de política vella i nova no ens ajudarà gens. Cal parlar en termes de transparència, participació i creació d’una societat que no deixe ningú de banda i, per descomptat, que no deixe de banda les dones. Això és la bona política i allò que el PSOE ha fet tradicionalment i el motiu pel qual demanem el vot per a complir totes les promeses que anem fent, com ara la igualtat salarial, la conciliació i, per descomptat, la lluita contra la violència de gènere. Aquesta és la bona política per a una societat decent.

Si no es consolida aquest canvi, què passarà amb el PSOE?

Amb el PSOE no passarà res, perquè no naix ni mor en un dia. Té una trajectòria llarguíssima i continuem treballant com ho fem cada dia: convençuts que som l’esquerra real i transformadora.

stats