El Consell desallotjarà 211 habitatges públics ocupats il·legalment a la Comunitat Valenciana
L’alta demanda d’habitatges públics en comparació amb la disponibilitat d’immobles de la Generalitat Valenciana fa que la Conselleria d’Habitatge es pose les piles per a recuperar les que estan ocupades il·legalment.
I és que l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), dependent de la Conselleria, està enviant notificacions de desallotjament en els últims mesos en aquells immobles que gestiona i que s’han ocupat de manera irregular.
Sobre aquest tema, fonts del departament que dirigeix María José Salvador han informat a eldiario.es que des de l’1 de juliol de 2015 s’han produït 382 ocupacions il·legals en habitatges públics de la Generalitat, dels quals ja se n’han recuperat 171, que estan en procés de reparació.
D’aquesta manera, actualment queden 211 cases propietat de l’Administració autonòmica que estan en procés de desallotjament.
Les mateixes fonts han explicat que, quan van accedir al govern autonòmic al juny del 2015 després de 20 anys del PP, es van trobar un parc d’habitatge públic totalment abandonat i sense cap tipus de control.
Per això, després d’analitzar la situació, van aprovar un decret encaminat a regular la situació dels ocupants il·legals d’habitatges públics fins aqueix moment i a partir d’aqueix moment.
El decret ve a dir que als ocupants d’habitatges fins a l’aprovació del decret se’ls ofereix l’oportunitat de regularitzar la situació de manera extraordinària, i per fer-ho se’ls ofereix un lloguer d’acord amb les seues possibilitats econòmiques (en alguns casos arriben a ser quotes de 10 euros) i a més, han de comprometre’s a anar abonant les quotes i les despeses impagades fins aqueix moment.
Si compleixen les condicions, se’ls manté en l’habitatge, però si es neguen a assumir les condicions, també s’inicia un procés de desallotjament, ja que suposa un greuge per als inquilins que sí que compleixen amb els pagaments estipulats.
En el cas de les ocupacions posteriors al decret del 2015, la Conselleria procedeix en tots els casos als desallotjaments. Sobre aquest tema, des d’Habitatge al·leguen que l’Administració no pot permetre més ocupacions il·legals en habitatges públics, ja que impedeixen atendre les famílies necessitades que respecten la legalitat i que estan en llista d’espera, generen conflictes importants en els grups d’habitatge social i impedeixen desenvolupar la política de normalització d’habitatges en què treballa la Conselleria.
Així doncs, les actuacions encaminades a recuperar aquests habitatges consisteixen, en primer lloc, a convidar els ocupants a abandonar voluntàriament l’habitatge i instar-los que retornen a la solució habitacional en què estaven abans de l’ocupació.
En el cas que això no siga possible i es tracte d’una situació d’emergència, han d’adreçar-se als serveis socials municipals, des d’on se’ls ajudarà a buscar una solució.
En última instància, si persisteixen i no abandonen voluntàriament l’habitatge, se sol·licita una interlocutòria al jutge perquè procedisca al desallotjament.
La Conselleria d’Habitatge té en aquests moments 10.000 persones apuntades en el registre de demandants d’habitatges socials, a les quals s’uneixen 6.000 més apuntades en la llista de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha).
La Generalitat té un parc públic de quasi 13.000 habitatges, dels quals 8.600 estan destinat a arrendament.
En l’actualitat hi ha 1.189 habitatges protegits dependents de l’EVha, que es destinen a lloguer. Les persones que hi resideixen són susceptibles de beneficiar-se del Pla de Lloguer Assequible si compleixen els requisits establits. En l’actualitat 234 famílies veuen reduït l’arrendament després d’aplicar-los aquest pla.
0