La implicació de tot el PP i el protagonisme de la seua mà dreta en el blanqueig assetgen Rita Barberá
El jutge que investiga el cas Taula ha imputat el PP i tots els regidors del partit a València durant el mandat passat pel pretés finançament il·legal del partit a la ciutat. De moment, únicament els edils ara aforats –Rita Barberá, llavors alcaldessa i ara senadora– i Miguel Domínguez –-regidor de seguretat i ara diputat autonòmic– s’han lliurat de declarar davant del jutge com a sospitosos de blanqueig de capitals.
Barberá vol convéncer el jutge, davant del qual té l’opció de declarar, voluntàriament i per escrit, per no ser imputada. I nega, sense evitar critiques ferotges a altres partits, qualsevol relació amb el rudimentari sistema ideat pel PP de València per a netejar diners negres procedents de mossegades o comissions il·legals: es demanaven aportacions de 1.000 euros via transferència bancària que després es tornaven en metàl·lic.
El fiscal, no obstant això, opina el contrari. Anticorrupció creu que “hi ha indicis suficients de la participació” de la senadora, protegida de la investigació d’un jutjat ordinari pel seu aforament, en els fets investigats. Aquests són alguns d’aqueixos indicis, segons el sumari.
Anticorrupció creu que hi ha quatre persones –de 48 imputats– especialment assenyalats “per la seua proximitat als diners pretesament il·lícits”. Carmen García-Fuster, secretària del grup municipal del PP i mà dreta de l’exalcaldessa, n’és una. El cunyat de la senadora –José Corbín, fugaçment cèlebre pel seu comentari masclista– és l’advocat de García-Fuster. Barberá l’ha defensada a ultrança: “És una persona molt treballadora i molt honrada”. En el registre policial de sa casa es van trobar sobres amb diners en efectiu per més de 5.000 euros.
Tots els regidors i quasi tots els assessors i treballadors del grup municipal del PP van aportar els 1.000 euros. L’ordre, creuen els investigadors, venia des de la cúpula del partit, dominat amb mà fèrria per Barberá, que va ser alcaldessa 24 anys, entre el 1991 i el 2015. La senadora, no obstant això, es fa passar per una militant més: ha recordat diverses vegades que no tenia cap càrrec ni en el partit ni en el comité de campanya del PP.
Com la resta dels regidors, Barberá va aportar mitjançant un xec 1.000 euros per a la campanya del PP. Anticorrupció creu que aqueixos diners se li van tornar en bitllets de 500, com a la resta de regidors, assessors o treballadors del partit que hi van contribuir.
Uns quants exassessors del PP a València han reconegut la devolució en bitllets de 500 dels 1.000 euros teòricament aportats per a finançar la campanya electoral. Tots ells –una especialista en premsa, un assistent– van reconéixer el blanqueig de capitals en l’assumpte i van situar a García-Fuster al centre de la trama.
Una altra exassessora, que es va negar a participar en el pretés blanqueig, va recollir al seu moment un relat de l’assumpte que va posar a disposició dels investigadors. “Tothom és conscient que està fent-se un presumpte blanqueig” de què participava el PP de València en ple, llevat de “quatre assessors”, va escriure. Segons la seua versió, Luis Salom, l’assessor dels embolics del PP, li va dir “que hi ha ”feixos de bitllets de 500“ en el Grup Municipal Popular” de València i li va ensenyar al mig del carrer els dos que havia rebut a canvi dels seus 1.000 euros de procedència legal.
María José Alcón, exregidora del PP i dona de l’anterior número 2 de Barberá, Alfonso Grau, vincula directament l’exalcaldessa amb el blanqueig en unes gravacions de la Guàrdia Civil.
Grau, en altres converses interceptades, relaciona Barberá amb una altra part de la trama –la de les adjudicacions irregulars, concretament el seu nebot– igual que abans va insinuar que la senadora estava al corrent del finançament il·legal. L’exvicealcalde, ara jutjat en el cas Nóos, i Alcón, apartada de la candidatura del PP arran de la filtració de les primeres gravacions, estan enemistats amb Barberá. Grau, que va dimitir per la contractació d’Iñaki Urdangarín, havia abandonat l’Ajuntament i no està imputat en el cas Taula.