El govern es compromet a València a reformar el finançament i acabar el “fonamental” Corredor Mediterrani
La vicepresidenta del Govern ha declarat aquest dimarts a València el compromís de Madrid amb la reforma del finançament autonòmic i la conclusió del “fonamental” Corredor Mediterrani –dos assumptes prioritaris per a la Generalitat– després d’una reunió de dues hores “intensa, cordial i fructífera” amb el president valencià, Ximo Puig.
La concreció de les seues promeses s’ha de veure, però el desacord entre ambdues administracions sembla que ha acabat. Tant Soraya Sáenz de Santamaría com Puig han destacat la “normalitat institucional” que ha marcat la trobada, sense precedents pròxims, celebrada al Palau de la Generalitat.
Puig, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que una part de la conversació ha girat al voltant les “extraordinàries dificultats financeres de la Generalitat”, asfixiada pel deute i un finançament autonòmic injust. El Consell defensa un model nou acompanyat de més inversions de l’Estat a la Comunitat Valenciana, sistemàticament marginat, segons el Govern autonòmic, en aquesta matèria.
Sáenz de Santamaría ha mostrat predisposició al diàleg i la recerca de solucions, encara que no ha assumit compromisos concrets. El finançament, tal com es va acordar en la recent conferència de presidents, serà reformat el 2017. A més, ha avançat que el comité d’experts que s’encarregarà de la tasca –la formació del qual ha reivindicat el Consell– s’aprovarà en el consell de ministres del 10 de febrer.
En aquest assumpte, segons fonts de la Generalitat, Puig ha presentat peticions concretes: consensuar el president del grup d’experts; proposar que la primera reunió siga a València i insistir en la necessitat d’estudiar fórmules per a “mutualitzar” el deute de les comunitats autònomes que han estat les més perjudicades pels distints models de finançament, cas de la Comunitat Valenciana.
Corredor mediterrani i danys pel temporal
Sáenz de Santamaría ha presumit –“dins de la visió omnicomprensiva del Govern de les infraestructures com a eines per a vertebrar Espanya”– de l’aposta de Madrid pel Corredor Mediterrani i el cantabricomediterrani. S’invertiran en breu, ha assegurat, 22 milions d’euros per a millorar els accessos al port de Sagunt i 40 en la millora de la via. La Generalitat i la societat civil valenciana clamen des de fa mesos contra el retard a executar aquesta infraestructura, clau per a la competitivitat de l’economia valenciana i d’altres autonomies de la Mediterrània.
La vicepresidenta, a més, assegura que el Govern s’esforçarà pera pal·liar els greus danys causats pel temporal de fred, pluja, neu i vent en gran part de la costa valenciana abans de l’inici de la temporada turística, en setmana santa. A petició de Puig, estudiarà que l’ús de fons de contingència en aqueixa matèria no compute com a deute.
Funcionaris, refugiats i dependència
No tot han estat infraestructures, finançament autonòmic o els danys del temporal. Puig ha desplegat davant de Sáenz de Santamaría l’agenda valenciana amb el Govern. Entre altres assumptes, ha demanat solucions per a rejovenir i enfortir la plantilla de la Generalitat –modificar la taxa de reposició de funcionaris que impedeix cobrir moltes jubilacions–; impulsar l’ajuda als refugiats, on la Generalitat sembla molt més oberta a acollir migrants sirians que el Govern– o finançar, des de l’Estat, les polítiques de dependència, una cosa a què obliga la llei, però que ara mateix no es fa. El president de la Generalitat també ha sol·licitat un pacte d’Estat contra la violència masclista.