Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig i Díaz demanen que l’Estat perdone deute de les autonomies mal finançades

Ximo Puig i Susana Díaz, després de la reunió al Palau de la Generalitat.

Voro Maroto

Els presidents de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, han reclamat aquest diumenge que es condone la devolució del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), un instrument amb què l’estat ha donat liquiditat a les autonomies, a les comunitats infrafinançades en una quantitat equivalent al finançament que han deixat de percebre respecte de la mitjana espanyola.

La Generalitat deu 20.000 milions del FLA. I segons els càlculs exposats per Puig, pateix un infrafinançament de 1.300 milions d’euros l’any. El model actual de finançament autonòmic, vigent des del 2009, hauria privat als valencians de 9.100 milions des que va començar a aplicar-se fins al 2015 o de 10.400 si s’inclou aquest exercici 2016. Aqueixa quantitat, si s’accepta la proposta de Puig i Diaz, seria condonada del FLA.

En paral·lel, s’hauria de treballar per un sistema de finançament nou. “La Comunitat Valenciana i Andalusia tenim problemes comuns i buscarem fórmules per a cohesionar Espanya des de la singularitat territorial i la igualtat de les persones. Ni per a Andalusia ni per a València el sistema de finançament és suficient i cal buscar fórmules que no trenquen, sinó que unisquen”, ha dit Puig.

La proposta feta per ambdós presidents, companys de partit i aliats dins del PSOE, lleva ferro a la tensió entre la Junta d’Andalusia i Compromís. La coalició valencianista, sòcia de govern dels socialistes en la Generalitat, exigeix la condonació del deute històric amb l’Estat per a donar suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

La Junta va avisar que qualsevol reivindicació en aqueixa línia no hauria de perjudicar (o d’afavorir també, segons els casos) Andalusia. Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, no es va quedar callada. “Exigir un millor finançament per a la Comunitat Valenciana no va contra cap autonomia”, va dir. “El deute històric és una reivindicació de tot el Consell”, PSPV-PSOE inclòs, va afegir.

El mateix divendres, Díaz també va rebaixar la tensió. Qui “estiga buscant enfrontar territoris no ens trobarà en això, sinó en el treball perquè el nou Govern d’Espanya afronte un finançament adequat para totes les comunitats perquè tots els ciutadans, visquen on visquen, accedisquen a la sanitat, a l’educació o a la dependència en les millors condicions i que no hi haja greuges”.

El “problema valencià”

L’anunci de Puig i Díaz també reforça l’objectiu principal de Puig: visualitzar el que anomena el problema valencià –la inviabilitat de la Generalitat per un mal finançament– a escala estatal. El president de la Generalitat ha embarcat tots els partits i la societat civil valenciana en la reivindicació d’un model nou de finançament. En aqueixa línia, ha recorregut contra els pressupostos del Govern per al 2016 davant del Tribunal Constitucional. El Consell defensa que l’Estat discrimina la Comunitat tant en el repartiment de fons com en les inversions.

Puig i Díaz s’han reunit al Palau de la Generalitat abans d’acudir junts a la celebració de la Diada d’Andalusia a Mislata (València), on han estat convidats per la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a la Comunitat Valenciana. Ambdós han passat de puntetes per les negociacions per a formar govern. “No em pertoca conéixer l’estat de les negociacions”, ha dit la presidenta andalusa.

Etiquetas
stats