Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Som Energia reprén la compra col·lectiva de plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció solar: “Tenim experiència i no val el més barat”

Instal·lació de plaques fotovoltaiques en la teulada d'un habitatge.

Lucas Marco

0

La cooperativa Som Energia ha représ les compres col·lectives de plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció solar interrompudes per la crisi sanitària de la pandèmia de la COVID-19. La iniciativa de la cooperativa energètica afirma que “la manera més efectiva per a impulsar instal·lacions solars domèstiques és sumar moltes persones interessades alhora, amb la finalitat d’abaratir preus i facilitar la faena d’instal·lació”.

Som Energia, que compta amb 66.000 socis i factura 64,8 milions d’euros, va plantejar un concurs d’empreses d’enginyeria especialitzades per a la compra de 50 instal·lacions del projecte València Solar i 30 per a Castelló Solar. A Alacant, on la cooperativa pretén reunir una trentena de socis, el concurs es va obrir el 6 d’abril passat. “Les compres col·lectives permeten obtindre un preu de mercat ajustat alhora que faciliten la tramitació”, explica la cooperativa energètica.

Andrés Montesinos, un dels responsables del grup local de València, creu que el projecte va cap a un “nou model energètic”. En les licitacions “hem buscat un preu raonable per als nostres socis, però també que siga gent de proximitat”, conta per telèfon a aquest diari. Som Energia prioritza, segons les bases del concurs, la contractació d’entitats que formen part del món del cooperativisme i de l’economia social i solidària.

La cooperativa “supervisa la part tècnica”. “Tenim experiència i no val el més barat”, assegura Montesinos, que destaca que les empreses que han guanyat el concurs a València són dues cooperatives “afins al que busquem” i que asseguren un tracte just als treballadors. “Hi ha un benefici en tant que redueix el preu que els cooperativistes paguem, però també obtenim beneficis per la proximitat, que ens done seguretat i confiança”, postil·la.

La compra col·lectiva inclou el servei integral: assessorament, material, instal·lació, tramitació de subvencions en cas que n’hi haja, posada en marxa i legalització.

Els participants de la iniciativa Castelló Solar ja coneixen els detalls del procés de compra conjunt a l’empresa Elektrosol, situada a la capital de la Plana. L’energia que produïsquen les plaques fotovoltaiques es pot consumir instantàniament, emmagatzemar en bateries o compensar els excedents i obtindre un descompte.

Som Energia té en marxa una dotzena de campanyes similars. “Cada grup local ha posat en marxa la seua iniciativa”, explica Montesinos. Enguany la cooperativa preveu impulsar prop d’un miler d’instal·lacions d’autoproducció i convertir-les en una “eina de transformació social i del model energètic”.

 

Etiquetas
stats