Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Nou claus sobre la prohibició d’aparcar de nit al carril bus de València

Cootxes aparcats de nit en el carril bus a València.

Carlos Navarro Castelló

València —

El dilluns 15 de maig entrarà en vigor una de les mesures que més polèmica ha generat en matèria de mobilitat.

La prohibició d’aparcar a les nits al carril bus pel qual circulen les línies nocturnes de l’EMT anunciada pel regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, amb el suport de l’alcalde, Joan Ribó, es va haver d’ajornar dues vegades per les discrepàncies que va generar en el PSPV i en València en Comú, socis de govern de Compromís.

Divendres passat 5 de maig, però, tots els membres del tripartit van arribar a un acord definitiu i la mesura començarà a aplicar-se dilluns.

Aquestes són totes les claus que s’ha de tenir en compte per a entendre-la i per a evitar una sanció de la Policia Local.

Per què fins ara es podia aparcar a les nits al carril bus de València? L’autorització per a aparcar a les nits al carril bus es va aprovar l’any 1999 amb el PP de Rita Barberá al capdavant del consistori, una mesura que es va justificar per a afavorir les sales de cinema, de teatre i l’hoteleria, principalment. València, però, és una de les poques ciutats d’Espanya en què hi ha aquesta excepcionalitat, que xoca contra la normativa general de trànsit, que és de rang superior.

Què diu l’actual ordenança municipal sobre aquest punt? L’actual ordenança municipal de circulació, que se sotmetrà a un procés d’actualització, prohibeix aparcar al carril bus com a norma general, excepte als carrers en què s’autoritze expressament mitjançant un senyal vertical en l’horari indicat (de 22.00 a 8.00 hores).

Estarà prohibit aparcar en tot el carril bus? No, la prohibició afecta el carril bus pel qual circulen les línies nocturnes de l’EMT, és a dir, el 80%. En la resta del carril bus pel qual no circulen les línies nocturnes es podrà deixar el cotxe de 22.30 a 7.00 hores, una hora i mitja menys que fins ara, que es podia aparcar de 22.00 a 8.00 hores.

Com se sabrà en quins carrers es podrà estacionar i en quins no? L’Ajuntament retirarà les plaques que actualment autoritzen l’estacionament a les vies afectades i les mantindrà en la resta. Abans d’aparcar el cotxe caldrà fixar-se bé i comprovar si hi ha una placa que ho autoritze. Normalment anirà ancorada a algun semàfor o senyal.

En quins carrers quedarà prohibit l’estacionament al carril bus a la nit? Avingudes: Cardenal Benlloch, Eduard Boscà, Primat Reig, Dr. Peset Aleixandre, Burjassot, Pérez Galdós, Giorgeta, Jacinto Benavente, Peris i Valero i Regne de València; grans vies: Ferran el Catòlic, Marqués del Túria, Ramón y Cajal; carrers: Jesús, Quevedo, Blanqueries, comte de Trénor, Barques, Pascual i Genís, Marqués de Sotelo, Pau, Xàtiva, Àngel Guimerà, Russafa, Pintor Benedito, Sant Vicent, Dolores Marqués, Alboraia, General Elio, Institut Obrer, Guillem de Castro, Xàtiva, Guillem Sorolla, Espinosa, Padilla, Lauria, Ciscar i Colom; places del Tremp i de Tetuan.

Quins aparcaments oferiran tarifa nocturna reduïda? Després de negociar amb la Regidoria de Mobilitat Sostenible, les empreses Aza, Empark i Interparking oferiran tarifes que oscil·len entre els 5 i els 7 euros per estacionar tota la nit (de 22.00 a 10.00 hores) als seus aparcaments de Baró de Càrcer, Mercat de Colom, Glorieta, Porta de la Mar i Russafa, cinc dels aparcaments més cèntrics de la ciutat que ofereixen un total de 1.420 places. A aquestes se sumen també les 300 places del pàrquing municipal de la plaça de la Reina que també estableix el cost màxim nocturn en 6 euros.

Com quedarà l’oferta de transport públic nocturn? Potser serà el gran taló d’Aquil·les de la mesura. València no té servei nocturn de metro ni tramvia i les 12 línies nocturnes de l’EMT funcionen tan sols fins a les 2.30 hores. Des de Mobilitat han anunciat que duplicaran l’oferta de les línies N1 i N6, que passaran de les freqüències actuals de 55 minuts a 25 minuts els caps de setmana i vespres de festius. A més, s’estudiarà fer el mateix en dues o tres línies més, però de moment no està previst prolongar l’horari del servei.

La Policia Local començarà a multar de manera immediata? Des de la delegació de Protecció Ciutadana han informat que abans de començar a sancionar faran una campanya informativa durant unes quantes setmanes per a advertir de la mesura.

Què pot costar la sanció? La quantitat de la multa per estacionar a les nits al carril bus serà idèntica a la que s’imposa per aparcar en doble fila o al mateix carril bus la resta del dia: 200 euros.

Etiquetas
stats