Situat en la serra d’Espadà i fet amb calç, fusta i bloc ceràmic lleuger: així és el primer hotel 100% autosuficient d’Europa

“Després d’anys defensant el medi ambient com a activistes de Greenpeace a València, ens vam adonar que la gent començava a tindre una gran consciència ambiental i això ens va portar l’any 2005 a plantejar-nos un projecte amb l’objectiu de demostrar que, davant la falsa creença que allò ecològic és car, sí que es pot generar riquesa i desenvolupament col·lectiu apostant per l’autosuficiència energètica, l’agricultura ecològica, el comerç just, els proveïdors locals, l’ecodisseny i les finances ètiques”.
Així explica Juanma Orbán com va nàixer Mar de Fulles, el primer hotel d’Europa 100% autosuficient energèticament que va obrir les portes 11 anys després a la serra d’Espadà (Castelló).
El camí, no obstant això, no va ser gens fàcil, entre altres coses, pels escassos recursos econòmics amb què comptava juntament amb la seua companya María José Serra: “Vam començar amb 6.000 euros només i tan sols la primera part de la parcel·la que volíem comprar valia sis vegades més”.
A poc a poc van donar forma al projecte amb la col·laboració de centenars de persones amb grans conviccions ecològiques. Segons comenta, “gràcies a Fiara Banca Ètica vam aconseguir el finançament necessari i vam sumar tot el contingut social en matèria d’igualtat en els futurs llocs de treball i equitat en els sous, a més del fet que tots els proveïdors són empreses locals de l’entorn”.
Així, en els primers sis anys es van dedicar a recuperar els terrenys que estaven danyats per un incendi mitjançant la plantació de 40.000 sureres per a compensar les emissions de CO 2 de la construcció. A més, la xarxa de camins que recorre l’entorn es va fer a pic i aixada durant any i mig sense utilitzar mitjans mecànics.

Després van dissenyar i van concretar el projecte constructiu del recinte: “La gent pensa que allò ecològic és car, però aquest és un clar exemple que les coses es poden fer d’una altra manera més responsable, ja que ens vam gastar 600 euros per metre quadrat construït, la meitat del que costen les edificacions convencionals”.
Per a executar-lo es van utilitzar materials nobles com la fusta, el bloc ceràmic lleuger per als murs, la calç per a l’esquerdejat exterior o el vidre de baixa emissió per a reduir el consum energètic.
A més, gràcies a la plataforma de finançament col·lectiu Ecrowd en què van participar més de 300 persones i entitats, van obtindre els recursos per a la instal·lació fotovoltaica (plaques solars) aïllada i integrada en la coberta de les habitacions de l’hotel que fan que siga 100% autosuficient.
Quant a la gestió de l’aigua, Juanma comenta que tenen “un pou propi d’ús responsable del qual es nodreix l’hotel i la piscina; una vegada utilitzada l’aigua, es depura en el nostre un filtre verd i l’aigua de pluja es recondueix a l’aqüífer”.

La construcció s’ha adaptat als bancals que hi havia anteriorment, dissenyant una edificació completament integrada en l’orografia de la muntanya i s’ha evitat l’ús de materials com les canonades de PVC, habituals en la llanterneria.
“Vam adaptar l’edifici a les condicions climàtiques locals, afavorint així l’entrada de la brisa marina en els mesos calorosos i no es fa necessari l’ús de l’aire condicionat per a descansar a la nit”, afirma.
A més, els horts que envolten el restaurant s’integren amb la construcció i el bosc: “Hi cultivem productes de temporada amb varietats locals sense utilitzar cap producte químic, que són els que s’utilitzen en el menú”.
L’establiment va obrir per fi el 2016 amb 10 habitacions d’una qualitat equivalent a un hotel de quatre estreles amb un preu inicial de 108 euros la nit, que es va reduint com més dies es contracten, i un alberg a un preu de 40 euros la nit: “Volem que puga vindre a conéixer-lo tota mena de gent perquè coneguen el projecte i el valoren, que vegen que és possible fer les coses d’una altra manera”.
El Parlament Europeu va distingir Mar de Fulles amb el premi Citizenergy al millor projecte de l’any 2016. El premi, que reconeix la millor iniciativa europea en el camp de les energies renovables i l’economia col·laborativa, va recaure en el projecte d’energia solar del qual es nodreix l’ecohotel, guardonat per la seua contribució destacada a un futur energètic sostenible.
0