Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs

Antifrau investiga el pagament d’una subvenció amb fons Ruralter al germà de Ximo Puig per a la nova seu del seu grup mediàtic

Plató de ràdio en la seu de Comunicacions dels Ports on estan Els Ports Ràdio, Televisió Nord, Setmanari d’Informació Comarcal Notícies i el web comarquesnord.cat

Sergi Pitarch

València —

0

L’Agència Valenciana Antifrau ha obert una altra investigació a una subvenció de la Generalitat a Comunicacions dels Ports, l’empresa que dirigeix Francis Puig, el germà del president de la Generalitat, Ximo Puig. Es tracta concretament del pagament d’una ajuda de 36.000 euros de fons Rutalter-Leader concedits per la Conselleria d’Agricultura el 2010 amb un govern del PP i que es van abonar el 2015 pel primer executiu del Pacte del Botànic, en aquell moment pel departament que dirigia Elena Cebrián amb el socialista Francisco Rodríguez Mulero com a responsable d’Agricultura.

La nova investigació, que no té res a veure amb la que se segueix en el Jutjat d’Instrucció número 4 de València i per la qual està imputat Francis Puig per les ajudes al valencià, arranca d’un informe elaborat per un funcionari que s’ha acollit al protocol de protecció del denunciant de l’Agència Valenciana Antifrau. L’empleat públic va revisar el pagament de la subvenció arran d’una petició d’informació de la síndica del PP, Eva Ortiz, i va concloure, després de revisar el procediment administratiu del 2015, que “podria haver-hi fets susceptibles de retret jurídic”.

La revisió per part del funcionari i amb les conclusions de l’expedient va ser traslladada pel funcionari als seus superiors. L’actual Conselleria d’Agricultura dirigida per Mireia Mollà va traslladar l’expedient a l’Agència Valenciana Antifrau al final del mes de desembre del 2019 perquè analitzara l’expedient i les possibles irregularitats detectades pel funcionari.

A preguntes de l’eldiario.es, Francis Puig explica que l’ajuda de 36.000 euros va ser aprovada el 2010 per a “la millora d’equipaments i infraestructures” del grup mediàtic que dirigeix. La proposta va ser validada amb fons Ruralter perquè era una inversió empresarial en una zona despoblada i d’interior com és Morella. En concret, assegura Francis Puig, van arribar a invertir-hi “entre 300.000 i 400.000 euros”, per la qual cosa aquestes ajudes no suposaven ni el 10% dels diners invertits i “encara” estan pagant-les.

El germà del president de la Generalitat assegura que, el 2010, després de presentar el projecte del seu grup de comunicació, la Conselleria d’Agricultura els va concedir l’ajuda. “Anys després se’ns va notificar que ens la llevaven sense cap argument, en un exemple més de persecució política del PP”, defensa. En aqueix moment, des de Comunicacions dels Ports van presentar un recurs contenciós administratiu contra la decisió d’anul·lar-los l’ajuda.

En el procés, mentre es dirimia aquest contenciós, va guanyar les eleccions l’esquerra. Segons relata el mateix Francis Puig, quan el jutjat es va dirigir a la Conselleria de Medi Ambient, el departament es va dirigir al germà del president. “Van analitzar el procediment i ho van veure tot bé, per la qual cosa ens van dir que si retiràvem la demanda ens pagaven l’ajuda. I això vam fer”, apunta.

La inversió que es va presentar a les ajudes el 2010 va ser per a millorar l’equipament i les infraestructures del grup de comunicació que comprén Els Ports Ràdio, Televisió Nord, Setmanari d’Informació Comarcal Notícies i el web comarquesnord.cat. Aquest grup editorial dona servei a les comarques dels Ports i el Maestrat, però també en les zones limítrofes d’Aragó i Catalunya.

El projecte proposava la creació de mitjans de comunicació en municipis d’interior i també va ser subvencionat pel Govern d’Aragó.

Etiquetas
stats