Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cullera conclou la rehabilitació de la Torre Octogonal, d’origen medieval

Torre Octogonal de Cullera.

Toni Cuquerella

26 de octubre de 2021 08:11 h

0

Cullera dóna per concloses les obres de rehabilitació de la Torre Octogonal del segon albacar del Castell. Els treballs han servit per a consolidar este monument històric que va patir el desembre de 2019 un esfondrament parcial a conseqüència de les filtracions d’aigua i les fortes pluges.

L’acció ha comptat amb un pressupost de 325.000 euros aportats pel Consell presidit per Ximo Puig després que la fortalesa patira un fort despreniment a la part restaurada l’any 2011 i no en l’estructura patrimonial original.

Els treballs de recuperació i consolidació de la fortificació de segle XII, conformada per 14 nivells, han constat de quatre fases i s’han dut a terme mitjançant els mètodes tradicionals, una novetat en este tipus de rehabilitacions.

Per a això s’han hagut de fabricar peces especials d’acord amb les mesures originals i utilitzant la tècnica constructiva de la tàpia de terra piconada, emprant encofrats de fusta, terra, calç i grava natural com es creu que es va fer en l’antiguitat.

La primera de les fases, ha explicat hui l’arqueòleg municipal, Kike Gandia, ha servit per alleujar la torre de materials inapropiats fruit d’una restauració anterior que no s’ajustava al veritable caràcter de la torre, mentre que en la segona s’ha restituït volumètricament la torre mitjançant sistemes del segle XII.

En una tercera fase s’ha procedit a la restauració en si donant-li un color i una pàtina propis i, finalment, hi ha una quarta etapa per a evitar que la torre no patisca de nou problemes davant de temporals de pluja com el que, per exemple, el passat divendres va assotar Cullera. D’esta manera s’ha previst l’evacuació d’aigües pluvials evitant així acumulacions com les que van portar a l’ensorrament de 2019.

L’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha visitat la Torre Octogonal on ha pogut comprovar de primera mà el resultat de la restauració. Segons el parer de l’alcalde, s’ha dut a terme en un “temps rècord” gràcies a la coordinació entre ajuntament i Consell, els quals “hem demostrat la nostra sensibilitat per la preservació i recuperació de la riquesa patrimonial de Cullera”, com a constitutiva de «la nostra identitat col·lectiva així com de la nostra oferta turística».

Ara el consistori estudiarà com fer més accessible la torre perquè siga més fàcilment visitable, ha afegit Mayor, qui fins i tot detalla que es contempla la possibilitat d’una plataforma que permeta pujar fins a la part alta de la Torre Octogonal.

L’anomenada Torre Octogonal forma part del recinte fortificat conegut com a segon albacar, que s’estenia pel vessant sud de la muntanya de Cullera. A esquena de la fortalesa superior, la torre destaca per ser l’única del recinte de forma poligonal sent l’únic exemple de torre de planta d’este tipus de la Comunitat Valenciana i un dels pocs que es troben a la península Ibèrica amb cronologia islàmica.

L’última transformació de la torre es correspon amb el període almohade segle XII. Els estudis arqueològics duts a terme han posat de manifest la importància estratègica del segon Albacar del Castell de Cullera que va ser fortificat a l’almenys dues vegades durant el període islàmic, la primera al voltant del segle XI a la qual va succeir un segon moment de reforç de les defenses coincidint amb el període de dominació àrab.

Etiquetas
stats