Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Viquipèdia arriba a València

Una trobada de Viquipedistes feta a València.

elDiariocv

Els dies 12 i 13 de novembre se celebrarà una trobada anual de viquipedistes al MuVIM de València. Esta trobada, a mitjan camí del congrés i del cicle de conferències, serà la cirereta del pastís d’un mes carregat d’activitats per a «Amical Wikimedia», l’associació organitzadora de les Viquitrobades, i que coordina als editors i col·laboradors de la versió en valencià de la famosa enciclopèdia online.

La primera de les activitats serà el 21 d’octubre a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitecura de la Universitat de València. Segons un comunicat, a partir de les 10.00 h es durà a terme la segona Viquimarató Dones en l’Arquitectura, on la UPV, Wikimedia España i Amical Wikimedia duran a terme un taller amb l’objectiu d’ampliar al màxim possible la informació sobre dones arquitectes a la popular enciclopèdia online. Com el seu nom indica, és la segona vegada que esta activitat se celebra i s’inclou dins d’un cicle més ampli, el projecte Viquidones, amb la participació també de Wikimedia Argentina, Wikimedia Uruguay i Wikimedia Venezuela que duran a terme activitats a Buenos Aires, Montevideo i Caracas.

També el 21 d’octubre, a partir de les 16.30 h, Amical Wikimedia i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana celebraran una altra Viquimarató. Esta s’engloba a dins del Viquiprojecte dedicat al disseny industrial i gràfic, on ambdues associacions busquen identificar aquelles veus del disseny valencià rellevants per a ser incloses a la popular enciclopèdia online. La viquimarató es realitzarà a la biblioteca de l’Espai d’Innovació i Creació «Las Naves» de València, en el número 16 del carrer Joan Verdaguer.

Per al dissabte 5 de novembre, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ens te preparada la Viquimarató més especial de totes. Una jornada dedicada als «espantacriatures», els éssers mitològics (com el butoni o l’home del sac) ideats per a fer por a la xicalla. Esta activitat s’inclou dins del cicle #EspantaLaPor, on també trobem activitats com tornejos de «La Fallera Calavera», i com totes les activitats de viquipedistes, s’inclou un taller previ per a aprendre a editar i a utilitzar les referències externes de Viquipèdia. El taller serà impartit per Francesc Fort, «Taronja Satsuma», qui exerceix de «Viquipedista resident» del museu, i és el primer valencià en dur a terme este tipus de col·laboracions amb institucions culturals des del món viquipedista.

El plat gros és la Viquitrobada dels dies 12 i 13 de novembre, ja que durant un cap de setmana València serà la capital mundial de la Viquipèdia. Com ja vàrem anunciar anteriorment, és la primera vegada que esta activitat es duu a terme fora d’una biblioteca, i que es realitza a dins d’un museu, concretament al MuVIM. No de bades, el museu elegit és el museu de la il·lustració i la modernitat, el moviment intel·lectual que donà lloc a l’enciclopedisme.

La Viquitrobada és un congrés obert dedicat a la Viquipèdia, on els editors més veterans de l’edició en valencià realitzaran tallers i conferències. Està obert a públic general.

Esta activitat ha estat possible per la col·laboració que els diferents centres de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València duen a terme amb Amical Wikimedia. La Viquipèdia va entrar a la Dipu en la tardor de 2015, i des d’aleshores la col·laboració entre museus com el MuVIM, el Museu de Prehistòria i el d’Etnologia ha estat constant.

Etiquetas
stats