Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Fridays for Future: els joves valencians contra el canvi climàtic exigeixen una eixida sostenible de la crisi amb una cassolada i altres accions

Una concentració de Fridays for Future a València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Necessitem una nova reconstrucció social. No podem permetre que l’eixida de la crisi

signifique continuar explotant la Terra al capritx dels poderosos. Ara, més que mai,

necessitem fer una crida a la justícia social i climàtica“.

Així s’han pronunciat des de les delegacions valencianes del moviment Fridays for Future, que ha convocat unes quantes mobilitzacions per al divendres 24 d’abril en el marc de la jornada d’acció global pel clima.

En concret, Fridays for Future València, Alacant i Vinaròs convoquen els veïnats de tot el territori valencià a eixir amb cassoles als balcons i a les finestres a les 12.00 hores.

Convoquen també una manifestació de llums i ombres mitjançant la projecció d’imatges representatives del canvi climàtic per al mateix divendres a les 22.00 hores en tot l’Estat espanyol.

El moviment inspirat per la jove activista sueca Greta Thunberg remet a les seues xarxes socials per a obtindre plantilles amb les quals fer les projeccions.

Amb aquesta doble acció pretenen mostrar el seu suport a una eixida de les crisis generades pel coronavirus d’acord amb l’emergència social i ecològica actual.

“En aquests temps, els nostres governants tornen a decebre’ns i ignoren la seua responsabilitat, quan tota la població pateix en carn pròpia la pandèmia del coronavirus i les seues conseqüències, es fa patent com d’urgent i ineludible que és conjuminar esforços per a fer front, solidàriament, a la malaltia i les seues repercussions sanitàries i socials. Unes conseqüències que són patides en més grau per les persones i els col·lectius més vulnerables, que pateixen no sols la crisi sanitària, sinó la precarització i l’empitjorament de les seues condicions de vida ja poc dignes. És per això que, ara, més que mai, necessitem una nova reconstrucció social”, expliquen des del moviment mitjançant un comunicat.

L’Aliança per l’Emergència Climàtica, integrada per diverses organitzacions en defensa del clima que encapçala Fridays per Future s’ha sumat a la iniciativa amb la intenció de cridar l’atenció, a partir de l’emergència sanitària actual, “sobre la necessitat imperiosa de reorientar el rumb general de la nostra societat”.

El moviment urgeix la Generalitat Valenciana, els municipis i les forces socials a una reflexió conjunta profunda que conduïsca, després de l’emergència sanitària, “a la transformació real de la nostra manera de viure perquè siga socialment justa i climàticament sostenible”.

“Demanem al Govern del Botànic que dedique esforços a reflexionar estratègicament sobre la manera d’impulsar polítiques que canvien el model actual que està portant nos a tocar d’una situació de no retorn”, afirmen.

A més sol·liciten que aquesta reflexió profunda compte amb la participació de la societat civil per a impulsar els canvis necessaris, entre aquests, “enfortir els sistemes agroecològics tendint a la sobirania alimentària; donar suport a l’economia circular en les indústries, així com a relocalitzar-les i a maximitzar la durabilitat dels productes; impulsar canvis educatius perquè l’escala de valors actual, en què preval el consumisme, siga reemplaçada per la suficiència”.

També exigeixen que es canvie “la manera d’entendre la mobilitat, reorganitzant els espais, augmentant els transports públics, l’ús de la bicicleta i restringint l’ús del cotxe” i que es reoriente “el sector de la construcció perquè rehabilite habitatges i edificis, així com que es canvie la legislació per disminuir les zones d’expansió en els plans generals d’ordenació urbana (PGOU) municipals”.

D’altra banda, consideren imprescindible que s’impulsen “les energies 100% renovables, que es gestionen els residus per recuperar els materials i reutilitzar tota la matèria orgànica, que s’amplien les àrees naturals protegides i que s’impulsen canvis urbanístics perquè les nostres ciutats tinguen un aire net, amb molts més arbres i grans espais convertits en zona de vianants, i posant en valor el sector públic i les cures que, com ha quedat demostrat, són un puntal fonamental de la nostra societat”.

Finalment, insten el Govern del Pacte del Botànic a sol·licitar al Govern central una reforma fiscal per a gravar les rendes més altes, exigir un esforç als bancs d’acord amb el seu propi rescat en la crisi passada i insisteixen en la sol·licitud d’un finançament just per a la Comunitat Valenciana per a poder impulsar aquests canvis i avançar, entre altres, en l’establiment inexcusable d’una renda bàsica universal que garantisca una vida digna a totes les persones.

Aquests col·lectius han sorgit al caliu del fenomen de Greta Thunberg, l’activista sueca que amb 16 anys va iniciar el moviment estudiantil de protesta pel clima Fridays For Future pel qual estudiants de més de 270 ciutats s’han manifestat en els últims mesos tots els divendres per exigir una acció climàtica.

Etiquetas
stats