La Generalitat Valenciana haurà de pagar 150.000 euros al guàrdia civil que es va estavellar contra un escaló mal col·locat en la CV-35

Motocicleta de la Guàrdia Civil accidentada.

Un guàrdia civil de trànsit patrullava el 16 de juliol de 2014, un dia de perfecta visibilitat, quan sense motiu aparent se’n va eixir de la carretera CV-35 a l’altura de la Pobla de Vallbona i la roda de la motocicleta va xocar contra una fita de vèrtex (l’element verd i blanc que indica el punt en què dos corrents de trànsit se separen) mal col·locat sobre un escaló de ciment de 17,5 centímetres. L’agent, que circulava a una velocitat adequada, se’n va eixir volant, va aterrar en la cuneta i es va pegar un colp bestial equivalent a una caiguda des d’un tercer pis.

El guàrdia civil va ingressar greu en el servei d’urgències i en la unitat de reanimació. Més tard, va necessitar cirurgia plàstica, maxil·lofacial i de l’aparell digestiu, i també rehabilitació i psicologia clínica. Els metges van haver d’extirpar-li la melsa, li han quedat alteracions en la cara i porta una pròtesi parcial en el maluc dret. Com a conseqüència del colp, el motorista va romandre 478 dies de baixa i va haver de traslladar-se a un habitatge accessible per a la cadira de rodes que utilitza des de l’accident. 

L’escaló “absolutament atípic” estava mal col·locat, per això la Conselleria d’Obres Públiques haurà d’indemnitzar el guàrdia civil amb 149.893 euros, segons una sentència de la secció primera de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana. “Hi ha responsabilitat de l’administració —apunta el TSJ— perquè l’ancoratge de la fita de vèrtex no és correcte, ja que hauria hagut de situar-se sobre una superfície perfectament plana”. La Sala constata que hi ha una “adequació objectiva entre acte i esdeveniment”, allò que l’argot de la doctrina administrativa denomina “versemblança del nexe”. Sense l’escaló mal col·locat, probablement l’accident no hauria sigut tan greu. 

El tribunal, amb tot, redueix a la meitat la indemnització perquè l’agent es va despistar abans del xoc i en cap moment va explicar el motiu de la seua desatenció. Va haver-hi una “concurrència manifesta de culpes”, ja que “l’accident no s’hauria produït si el conductor haguera mantingut adequadament l’atenció i no se n’haguera eixit de la calçada”. A banda de l’escaló mal col·locat, va ser la “maniobra incorrecta i negligent” del motorista la que va causar l’accident, que va tindre lloc un dia clar i en una carretera de quatre carrils.

La sentència nega també la indemnització que demanava el guàrdia civil per l’alteració de la vida per cures contínues i per perjudicis morals de la seua dona en constatar que l’accidentat va participar al cap de tres anys del sinistre en diverses travessies de natació adaptada (en una de les competicions, al port de València, va quedar tercer). La sentència, que no és ferma, considera que les condicions físiques de l’accidentat impedeixen que siga indemnitzat per cures contínues.

Etiquetas
Publicado el
18 de octubre de 2019 - 22:56 h

Descubre nuestras apps

stats