Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Joc de cadires amb la transparència

La professora Isabel Lifante en la compareixença de candidats al Consell de Transparència

Adolf Beltran

València —

Lorenzo Cotino, potser el candidat amb el perfil més específic, es va referir aquest dijous, a l’inici de la seua intervenció, al “joc de cadires” en què s’han vist involucrats els cinc aspirants a formar part del Consell de Transparència, òrgan creat per una llei autonòmica que el constitueix amb quatre integrants. Cotino, professor de dret constitucional de la Universitat de València i especialista ben conegut en transparència i noves tecnologies, ha explicat que, com a “activista professional en la matèria”, es va oferir als grups per a presidir el Consell i ha estat el de Ciutadans el que finalment l’ha proposat.

L’havia precedit en la comissió parlamentària la candidata proposada per Compromís, la professora de filosofia del dret en la Universitat d’Alacant Isabel Lifante, que es va declarar d’ideologia progressista i independent de qualsevol opció partidista concreta. Lifante, experta en la interpretació i l’argumentació de les lleis, va advocar per enfrontar-se a la tasca d’aplicar la Llei de transparència (que el PP va aprovar en el límit de la legislatura passada) amb la disposició a “interpretar les lleis d’acord amb els principis que les fan valuoses”.

Lifante va respondre amb subtilesa al diputat del PP José Juan Zaplana, que es va posar la bena abans de la ferida, conscient que el seu candidat, el professor titular de dret constitucional en la Universitat de València Carlos Flores Juberías, té tots els punts per a quedar descartat, i va apel·lar a les intencions expressades per l’actual vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, quan estava en l’oposició, en el sentit que la representació en els òrgans de control hauria de cedir-se als grups que no estan en el govern. “La política de nomenament de càrrecs judicials”, va indicar Lifante, ha contribuït a “la idea d’apropiació” de certs òrgans, la qual cosa ha estat “un dels puntals del descrèdit de la política”.

Es referia, implícitament, a la falta de complexos que ha evidenciat el PP per a copar òrgans com el Consell del Poder Judicial o el nomenament de magistrats del Tribunal Constitucional des de les seues majories absolutes. “El Consell de Transparència no és un òrgan representatiu”, va advertir Lifante. “En cap cas cal mantenir la idea que representem un partit”.

La candidata a proposta del PSPV-PSOE, la periodista Emilia Bolinches, una professional molt activa en les causes socials i moviments cívics que trenca el perfil de juristes general als candidats de la resta dels grups, desperta recels ideològics en l’oposició, singularment en Ciutadans, mentre el catedràtic de dret públic de la Universitat Jaume I Ricardo García Macho, persona de clara vinculació a Podem, té molts punts per a ser-ne elegit president, en aplicació de la majoria parlamentària que sosté el Consell. La votació, després de les compareixences dels candidats en comissió, s’efectuarà en el ple de les Corts Valencianes.

Etiquetas
stats