Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Contra l'oblit al món rural

Un instant de la presentació del llibre

Moisés Pérez

València —

Com un clam contra l'oblit que pateixen les comarques de l'interior del País Valencià, i molt especialment les de Castelló. En aquesta reivindicació s'ha convertit la presentació del llibre 'La Sega' (Editorial Proa), escrit per Martí Domínguez i que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània Octubre. L'acte ha estat presentat per la periodista del setmanari 'El Temps', Violeta Tena, i per l'escriptor i columnista de eldiariocv, Alfons Cervera.

La novel·la que està ambientada durant la postguerra i que relata la vida dels guerrillers a les muntanyes de l'interior de Castelló, “no és una obra més sobre la Guerra Civil”, ha afirmat Cervera. “La novel·la explica el complex món rural, un món que ha estat oblidat, invisible i estigmatitzat, inclús”, ha expressat Tena.

De fet, l'obra combina aquestes dos vessants. I ho fa amb una descripció ben detallada dels paisatges on ocorren els fets. “La Sega és un espill en què els habitants d'aquestes comarques cal que ens mirem”, ha animat Tena. “És una novel·la ben feta. Tant pel que fa a la història com pel que fa als personatges i a l'espai on l'ubica l'autor”, ha afegit Cervera.

Domínguez ha explicat que aquest llibre en principi anava a ser una espècie de combinació entre novel·la i reportatge, motivada per la troballa d'un fusell en comprar un mas a la zona. Però, fent la recerca va adonar-se que tal vegada era millor donar-li un toc més literari, no tan proper al periodisme. “L'obra està narrada a través d'un xiquet, ja que amb totes les persones que parlava en feia memòria de quan ells eren menuts”, ha confessat Domínguez.

L'autor ha llegit diversos fragments del llibre durant la presentació. I ha destacat també “la part d'amor que hi ha a la novel·la, un poc tràgic, i que compon el final del llibre”. “És la història d'uns autèntics herois que vivien al camp”, ha agregat Tena. Un cant contra l'oblit de la història d'unes comarques amb manca d'atenció dels poders públics.

Etiquetas
stats