Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Més de 400 persones dormen als carrers de València cada dia

Una voluntària entrevista dues persones sense llar a València.

Carlos Navarro Castelló

Raquel té 39 anys i en fa tres que viu als carrers de València, després de fugir de casa víctima d’abusos. Està embarassada i pateix una malaltia mental (esquizofrènia).

Ella és una de les més de 404 persones que viuen i dormen als carrers de València de manera habitual, quasi el doble dels 204 sense sostre que pernocten en albergs o en serveis semblants, segons ha informat aquest dimarts José Manuel Caballol, director general de RAIS Fundación, entitat sense ànim de lucre que lluita contra l’exclusió social, especialment de les persones sense llar.

Les dades es desprenen de l’acció Homeless Meet Up València que va tenir lloc del 19 al 22 d’abril a la ciutat de València en què més de 290 persones voluntàries de RAIS, alguns dels sense sostre amb qui treballa l’entitat, juntament amb altres organitzacions socials, empreses i alts càrrecs de la Generalitat Valenciana van pentinar 13 dels 19 districtes durant tres nits seguides per conéixer el nombre i la situació de les persones que dormen al carrer.

Així, de les 404 persones sense llar detectades, 269 van accedir a respondre a una enquesta sobre la seua situació. La informació recopilada revela que la majoria de les persones en situació de carrer pateixen una gran vulnerabilitat i requereixen atenció urgent.

A més, les dades evidencien que, cada dia que una persona sense llar passa al carrer, augmenten les seues probabilitats de continuar vivint-hi, a causa de la desprotecció en què viuen.

És especialment preocupant que el 45% de les persones enquestades han estat atacades o agredides i que el 57% pateixen problemes de salut greus. Aquesta és una de les causes per les quals, si la mitjana d’esperança de vida a Espanya és de 80 anys, per a les persones sense llar la mitjana és de 52.

Les persones sense llar a la ciutat de València també són vulnerables, perquè el 77% no tenen cap tipus d’ingrés ni prestació pública i el 29% no poden cobrir les seues necessitats bàsiques.

Utilitzant una metodologia que mesura 17 variables de condicions de vida, l’enquesta revela que més d’un 81% de les persones en situació de carrer a València viuen en condicions d’alta vulnerabilitat o molt alta: “Des de RAIS Fundación no ens resignem que hi haja persones vivint al carrer; canviar aquesta situació està a l’abast de la mà”, ha assegurat Caballol.

El director general de l’entitat ha afegit que mantenir una persona al carrer “perpetua el problema, el cronifica i l’acosta a una despesa elevada en recursos d’urgències, policials, judicials i administratius”.

Així, ha comentat que les 404 persones sense llar localitzades a València gasten “mig milió d’euros més en urgències i hospitalitzacions per any respecte del que gastarien estant domiciliades, el mateix que costarien 40 habitatges sota el model Housing First”.

Tant la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, com l’alcalde de València, Joan Ribó, s’han compromés en la presentació d’aquest informe que ha tingut lloc al consistori a posar en marxa a la ciutat aquest model basat a proporcionar habitatges i assistència social a les persones sense llar.

El programa arrancarà amb nou habitatges (cinc de la Generalitat i quatre de l’Ajuntament) i pretén que no hi haja ciutadans sense sostre a València en l’horitzó del 2020.

Etiquetas
stats