Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Videojocs contra el canvi climàtic

La periodista Maria Josep Picó, a la dreta, durant la presentació del projecte Planeta Debug.

Lucas Marco

València —

0

La Universitat Jaume I (UJI) de Castelló va ser la primera d’Espanya a oferir el grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs. Ara, un equip multidisciplinari de la institució educativa ha obtingut una ajuda de 70.000 euros de la Fundació Daniel i Nina Carasso per a desenvolupar videojocs contra el canvi climàtic. Amb un format innovador de living lab (laboratori viu).

La periodista Maria Josep Picó, directora tècnica del projecte, explica que la iniciativa parteix de les “innovacions que explorem en l’UJI per transmetre continguts científics a través de les xarxes i de les narratives transmèdia”. “Volem vincular els videojocs a la divulgació científica”, afig. Així, explica Picó, nou grups d’investigació de la universitat estan inspirant els alumnes del grau per a dissenyar videojocs que creen “una cultura del canvi climàtic”. Les línies d’investigació se centren en energies renovables, urbanisme sostenible o biotecnologia. 

El projecte Planeta Debug de l’UJI s’ha triat entre les 152 propostes presentades a les ajudes per a l’art ciutadà que dona la fundació del creador de la marca Danone. Els fons, 70.000 euros, serviran per a “abordar el canvi climàtic des de la perspectiva lúdica i crear una comunitat d’usuaris”, explica Picó.  

El living lab permetrà que els alumnes de Primària desenvolupen videojocs senzills sobre el calfament global. El projecte també aportarà formació sobre videojocs als professors.

El coordinador del projecte, Emilio Sáez, considera que és una “oportunitat molt interessant per a utilitzar el videojoc com a eina cultural de gran potencial per a afavorir canvis socials i tractar el canvi climàtic amb metodologies innovadores i transdisciplinàries”. Sáez, professor del departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI, explica que Planeta Debug també està enfocat a l’ensenyament primari i secundari, amb la creació de videojocs per als alumnes, “alguns en realitat augmentada i uns altres amb motor més senzill”. “Cal experimentar i difondre la lluita contra el canvi climàtic”, conclou.

Etiquetas
stats