Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Juan Cotino, el julivert de tots els escàndols del PP, s’asseu per primera vegada en el banc dels acusats

Juan Cotino i Rita Barberá, en un acte religiós.

Sergi Pitarch

0

“Juan Cotino actuava com a factòtum en la Generalitat i en la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, encara que formalment no hi tenia cap càrrec, manejant des de darrere la presa de decisions administratives i contractuals fins a aconseguir que s’assignara a RTVV la responsabilitat (i incomprensiblement la càrrega del finançament) de la contractació” amb la trama Gürtel.

Aquesta és la conclusió a què la Fiscalia Anticorrupció arriba després de la investigació del saqueig als fons de Canal 9 per a retransmetre la vista del papa a València l’any 2006 i que li ha servit per a asseure en el banc dels acusats per primera vegada a qui va ser director general de la policia amb José María Aznar, 'superconseller' de Francisco Camps i president del parlament valencià.

Perquè si algú ha definit bé Juan Cotino amb una sola paraula ha sigut Anticorrupció. 'Factòtum' del PP valencià i de la democràcia cristiana a la Comunitat Valenciana. El pare i, fins i tot el padrí, de tots aquells que mancaven de família política, però que van voler fer carrera en un partit que va aconseguir quasi el 55% dels vots dels valencians i va tindre més de 100.000 afiliats en un territori amb cinc milions d’habitants.

En l’actualitat, la formació no arriba ni a 9.000 militants amb quota. Juan Cotino és un empresari del camp que amb la seua vinculació al món de la política des dels anys 80 va aconseguir que l’empresa de la seua família, la constructora i firma de serveis Sedesa es convertira en una multinacional dirigida pel seu nebot Vicente Cotino –condemnat pel finançament il·legal del PP– que es va arribar a plantejar la construcció fins i tot d’un circuit de motociclisme a Hongria.

Per la venda de les seues participacions en Sedesa, Cotino es va embutxacar 11 milions d’euros el 2006 sent conseller de Francisco Camps. Mai va declarar en les Corts aquests diners.

Perquè milionari era Juan Cotino i per això era important. Pels seus diners i pel poder que li donava tindre’n. L’expresident de les Corts va voler dotar de contingut democratacristià el seu partit i per això va llançar la Fundació Vives, on es van formar càrrecs importants del PP valencià com l’actual membre de la direcció de Pablo Casado, César Sánchez.

Va muntar convivències en la seua alqueria amb periodistes i companys i fins i tot es va fer amb el control de mitjans de comunicació. Des del 2010 nomena el vicepresident de 13 TV després d’invertir-hi dos milions d’euros de la seua butxaca. Però també en la televisió de l’Arquebisbat de València, La 8, on participa en la propietat i influeix actualment de manera important en la seua línia editorial. Va supervisar personalment les obres dels nous platós.

Però a més de diners, va imprimir caràcter en el partit. I por. El seu pas per la prefectura de la policia nacional li va donar contactes i informació privilegiada. 15 anys després de deixar el càrrec, en el cos de policia encara el conviden a fer xarrades d’ètica als agents, com va revelar eldiario.es.

Que li ho pregunten a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. Sent portaveu de Compromís en l’oposició, per frenar les seues crítiques a Camps amb les conegudes samarretes, Cotino va airejar en el parlament valencià –a tall d’avís– dades confidencials d’un expedient administratiu dels seus fills. Es va muntar un gran escàndol, però ningú va investigar per què el polític tenia unes dades tan sensibles.

Cotino ha sigut i és una peça clau en el partit, perquè, com va declarar Álvaro Pérez El Bigotes, per “ell passava tot, les coses confessables i les inconfessables”. La Justícia ha descobert que va ser el polític personalment qui, sent director general de la policia, va obrir el compte a Luxemburg a través de la qual pagaria 600.000 euros de la primera mossegada a la trama d’Eduardo Zaplana per l’adjudicació del pla eòlic i les ITV.

Amb els diners en metàl·lic va recórrer amb cotxe el 2001 Espanya i França per lliurar els diners a l’entitat bancària. De pel·lícula.

Per aquest contracte, el seu nebot ingressaria més de 80 milions d’euros mesos després per la venda dels drets que li havia adjudicat el Govern de Zaplana en les ITV. Cotino va ser qui va supervisar i va controlar la visita del papa a València i per això serà jutjat en les pròximes setmanes. Coneguda és la seua vinculació a l’Església, és numerari de l’Opus Dei, i els favors que li va fer.

Juntament amb Francisco Camps va permetre que la Universitat Catòlica nasquera, s’expandira pel centre de València i s’haja convertit en una màquina de fer diners i alumnes. En aquesta guerra, la universitat de l’Arquebisbat de València va intentar aparcar el CEU, propietat dels Propagandistes de Crist, amb l’obertura de Medicina –la carrera més demanada– gràcies als favors polítics del PP de Camps i Cotino.

Dilluns arranca la primera prova de foc davant un tribunal. Només és el principi del seu viacrucis judicial. El final del factòtum?

Etiquetas
stats