Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La detenció del cunyat de Barberá trau a la llum una presumpta trama de mossegades a l’Ajuntament de València

Uns quants guàrdies civils custodien l'edifici on resideix José María Corbín durant el registre del seu domicili

Carlos Navarro Castelló / Lucas Marco

València —

0

Cobrament de comissions per part d’empreses constructores a canvi de mitjançar en requalificacions o d’adjudicacions prèviament falsejades en el si de l’Ajuntament de València, durant l’etapa de la difunta Rita Barberá com a alcaldessa.

Aquesta és la presumpta pràctica delictiva que investiga el Jutjat d’Instrucció número 13 de València, per la qual va ordenar dimarts una operació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil que es va saldar amb una desena de registres en habitatges i despatxos i amb uns quants detinguts que podrien enfrontar-se a delictes de suborn, malversació de cabals públics i tràfic d’influències.

Entre els detinguts figura l’advocat José María Corbín, cunyat de Rita Barberá i lletrat de Mari Carmen García Fuster, que va ser mà dreta de Barberá com a tresorera del PP a l’Ajuntament i que està implicada en l’operació Taula.

A més, estan investigades les tres filles de Corbín. Una d’elles, Rita Corbín Barberá, neboda de l’exalcaldessa de València, es perfilava com a integrant de les llistes municipals de Vox. El dirigent provincial de la formació, José María Llanos, lluny de marcar distàncies, ha advertit que el partit defensa “la presumpció d’innocència per a tothom”.

Els agents van registrar també el despatx d’Elum Abogados, situat en l’avinguda del Port. El seu cap visible, el lletrat Diego Elum, que mantindria una estreta relació amb Corbín, també va ser detingut.

No obstant això, finalment no es van produir registres ni l’Ajuntament de València ni en l’empresa municipal Aumsa, a través de la qual es van poder adjudicar contractes falsejats d’obres a canvi de comissions.

Corbín va moure 1,3 milions en efectiu el 2017

Segons va informar El Mundo, el Ministeri d’Hisenda va denunciar irregularitats comptables de l’advocat José María Corbín. Els últims comptes anuals de la mercantil mostren que el 2017, quan l’UCO i Hisenda ja li seguien la pista, el lletrat va traure 1.353.511 euros en efectiu, tal com ha avançat El Confidencial.

Corbín, detingut dimarts, també és administrador únic de la productora Ritoco Production Company SL i va ser secretari de la mercantil Desarrollo Comercial Cansalades SA, una immobiliària d’Alacant.

El també detingut Diego Elum Macías manté dos despatxos d’advocat i unes quantes empreses dedicades al sector del motor. A més, forma part de la junta directiva de l’Associació Nacional d’Empreses del Sector de Dues Rodes. Va ser apoderat de Cetremed SA, una empresa en procés de liquidació.

L’advocat José María Corbín és un històric militant de la ultradreta valenciana des dels anys finals de la dictadura franquista. El 1973 va ser elegit conseller local del Movimiento i més tard va ser advocat de Fuerza Nueva.

Va ser precisament Corbín qui va contractar l’ultradretà que va assassinar la jove Yolanda González de perit per intentar tombar els enregistraments de l’UCO. No obstant això, tal com va informar aquest diari, el jutge va expulsar el perit condemnat a 43 anys per assassinat.

Corbín ha coordinat les defenses del PP en la peça separada del cas Taula que afecta el grup municipal del PP a l’Ajuntament de València. En el pla polític, tant ell com la seua filla, Rita Corbín Barberá, formen part de Vox a València.

Etiquetas
stats