Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El valencià no és català i la terra és plana

Toni Cuquerella

El PP es comporta com la Inquisició medieval: no hi ha ciència ni saber que valga, sols preval la creença mística que estes institucions dominants volen establir com a úniques, veritables i sagrades.

De la mateixa forma que la Inquisició castigava tot aquell científic que s’atrevia a dir que la terra era esfèrica i no plana, el PP fa el mateix amb tot aquell que s’atreveix a dir que el valencià és una forma de català. I tots dos comportaments es basen en no voler veure més enllà del seu nas.

Per tal d’evitar esta propagació “satànica” de la unitat de la llengua s’ha arribat a censurar TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, i com el déu Cronos ara pretén devorar a un dels seus fills, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), perquè li ha plantat cara massa vegades i ara ha tornat a dir que el valencià és una forma d’anomenar el català.

L’AVL va ser una creació d’aquell PP que va entrar a governar la Generalitat de la mà d’Eduardo Zaplana, una acadèmia única en el món on els seus membres són designats políticament, no pels seus mèrits en el camp de la cultura i les lletres en valencià. Però tossudament la realitat ha portat a que l’AVL vaja pel camí de la comunitat científica, per on van les universitat i acadèmies lingüístiques de prestigi; el PP únicament ha aconseguit que es vegen reconeguts formes i vocables a base d’absurdes negociacions, i que la unitat de la llengua es reconega amb circumloquis i intentant evitar la paraula maleïda: “català”.

Pel camí tot han sigut nombroses les sentències de la justícia que avalen estatuts universitaris que sí que empren el terme “català” per a fer referència al valencià, o que han tombat els intents de la Generalitat de que els títols de filologia valenciana i catalana no foren homologables. A més els “únics” defensors de les senyes d’identitat valencianes, com s’autoproclama el PP, ha segrestat el valencià als valencians tancant Canal 9 i Ràdio 9, retallant cada vegada més el valencià a les escoles i ara forçant l’aturada del nou Diccionari Normatiu Valencià.

En esta lluita els únics amics que li han quedat al PP són institucions com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia Valenciana de la Llengua, defensores del secessionisme lingüístic. Un reducte contra el món, però així i tot el PP, un partit que cau en picat en les enquestes electorals, no té cap vergonya de dir que representa a la majoria de la societat i que esta té un sentiment contrari a la ciència.

L’últim argument que queda i que ha mostrat el President de la Generalitat és que l’AVL, garantida com a reguladora de la llengua dins de l’Estatut d’Autonomia, s’ha de sometre a un condicionament, al terme “llengua valenciana”, una mostra de que en cas de coflicte la ideologia política ha d’estar per sobre dels lingüistes.

La politització de la llengua és el que queda, possiblement el seu pitjor enemic. El principi de Hanlon que diu “no atribuïsques a la maldat el que pot ser explicat per l’estupidesa”, però una nova versió podria ser la que diu que “no atribuïsques a l’estupidesa el que pot ser explicat per l’electoralisme”, especialment quan ja és l'última arma de la que es disposa.

Etiquetas
stats